Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-25 18:00:00

Kurtarıcı Fed’in faiz kararı

ABD

“Kurtarıcı Fed’in Faiz Kararı”

Corona virüsü ekonomik dengeleri alt üst ederken, finansal piyasaları kurtarmak için kurtarıcı Fed devreye girerek sınırsız ve bedava para imkanını devreye almıştır. Ayrıca faiz oranını sıfır seviyesine çekerek üstüne düşeni fazlası ile yaparken, diğer merkez bankalarına swap hattı imkanı açması ile sistemin çöküşünün önüne geçmiştir. Bunlardan dolayı Fed’e kurtarıcı demek aslında hafif bile kalabilir. Fed’in Nisan toplantısında piyasa katılımcıları %11.9 ihtimal ile 25 baz puanlık faiz indirimi beklerken, mevcut durumda Fed’in faiz oranını negatif tarafa çekmesi için çok ekstrem durum bulunmamaktadır. Piyasa katılımcılarının çoğunluğu Fed’in bu toplantıyı pas geçerek, Powell’ın sözlü yönlendirmeleri ile dengeleyeceği konusunda hemfikir olmaktadır. Özet olarak Fed faiz ve bilançosunu büyütme konusunda yapacağını yapmıştır daha fazlasının olması için sistemde bilmediğimiz dinamiklerin ortaya çıkması gerekmektedir.

AVRUPA

“ECB İçin Çare Faiz Değil!”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını 30 Nisan Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. Piyasa katılımcıları faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemezken, Başkan Lagarde’in yapacağı açıklamalar öne çıkacaktır. ECB’nin faiz hamlelerine karşı para politikası tepkisiz kalma devam ederken, çarenin faiz değil maliye politikaları olduğu net olarak gözükmektedir. Bu durumu Lagarde yaptığı açıklamalar ile kabullenerek teyit etmektedir. Almanya’nın mali politikalarda yumuşaması ve hazır olduğunu ilan etmesi sonrasında icraatların devreye girmesi ve ne kadar kalıcı olacağı piyasanın takip listesinde yer alacaktır. ECB’nin toplantısında Lagarde konuşması öne çıkarak mali politikalarda neler yapıp yapamayacaklarına ilişkin açıklamaları başta EURUSD olmak üzere Euro varlıkları üzerinde etkili olacaktır.

ASYA

“BoJ Bu Sefer Şaşırt Lütfen!”

Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı için piyasa katılımcıları herhangi bir değişiklik beklemezken, şaşırma ihtimali oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır. BoJ’un negatif faiz politikasına tepkisi kalan para politikası için çıkış yolu pek aydınlık gözükmezken, bu toplantıda sihirli değnek ile bir çözüm oluşturması oldukça zor olacaktır. Bu noktada Fed’in para politikasının şekillendireceği BoJ’u takip etmek daha anlamlı olacaktır.

TÜRKİYE

“TCMB Enflasyon Raporu”

TCMB 2020 yılının ikinci enflasyon raporunu 30 Nisan Perşembe günü saat 10.30’da açıklayacaktır. Corona virüsü kaynaklı talep durması ve global enerji fiyatlarında tarihi düşük seviyeler enflasyon dinamikleri için pozitif katkı sağlarken, enflasyon patikasında aşağı yönlü revizyon beklentisi beklenebilir. TCMB’nin enflasyon hedefi para politikasının akıbeti için yol gösterici olacağından bu seferki enflasyon raporu daha önemli olacaktır. Hatırlanacağı üzere TCMB politika faizini 100 baz puan indirerek %9.75 seviyesinden %8.75 seviyesine çekmiştir. Faiz indiriminde enflasyon vurgusu öne çıkmıştır.

2020 yılının ilk enflasyon raporunun detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

BoJ – Fed – ECB Faiz Kararı / ABD 1. Çeyrek Büyüme / TCMB Enflasyon Raporu / Çin PMI

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşması

29 Nisan Çarşamba Saat 21.30 Fed Başkanı Powell

30 Nisan Perşembe Saat 15.30 ECB Başkanı Lagarde

Merkez Bankaları Ne Yapa(maya)cak?

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 2,739,766 – tedaviye pozitif cevap veren 745,869 – ölü sayısı 190,893 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısında artış sürerken, ABD ve Avrupa’da en kötüsünün görüldüğü algısı öne çıkmaktadır. Trump’ın ekonomiyi tekrar açmak için 3 aşamalı planında yetki eyalet valilerinde olurken, New York’un durumu referans olacaktır. New York’un normalleşmesi ABD için kilit rol oynamaktadır.

Virüsün biyolojik yıkıcılığı sürerken, finansal piyasalar en kötüsünü atlatarak fiyat algısını pozitif tarafa çevirmiştir. Fakat daha yukarı momentum için hikâye yazma konusunda zorlanan piyasalar virüsün yıkıcı hasarını tespit ettikten sonra gelecek kurtarma ve teşvik paketleri ile yeni bir hikâye yazabilir. Fakat mevcut dinamikler dikkate alındığı kısa dönemli bu iyimserlik baskılanabilir.

Yeni haftaya ilişkin olarak Fed – ECB ve BoJ’un faiz kararlarını takip edeceğiz. Ayrıca TCMB’nin enflasyon raporu para politikasının akıbeti için kritik olacaktır.

Fed;

  • Corona virüsü ekonomik dengeleri alt üst ederken, finansal piyasaları kurtarmak için kurtarıcı Fed devreye girerek sınırsız ve bedava para imkanını devreye almıştır. Ayrıca faiz oranını sıfır seviyesine çekerek üstüne düşeni fazlası ile yaparken, diğer merkez bankalarına swap hattı imkanı açması ile sistemin çöküşünün önüne geçmiştir. Bunlardan dolayı Fed’e kurtarıcı demek aslında hafif bile kalabilir. Fed’in Nisan toplantısında piyasa katılımcıları %11.9 ihtimal ile 25 baz puanlık faiz indirimi beklerken, mevcut durumda Fed’in faiz oranını negatif tarafa çekmesi için çok ekstrem durum bulunmamaktadır. Piyasa katılımcılarının çoğunluğu Fed’in bu toplantıyı pas geçerek, Powell’ın sözlü yönlendirmeleri ile dengeleyeceği konusunda hemfikir olmaktadır. Özet olarak Fed faiz ve bilançosunu büyütme konusunda yapacağını yapmıştır daha fazlasının olması için sistemde bilmediğimiz dinamiklerin ortaya çıkması gerekmektedir.

ECB;

  • Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını 30 Nisan Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. Piyasa katılımcıları faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemezken, Başkan Lagarde’in yapacağı açıklamalar öne çıkacaktır. ECB’nin faiz hamlelerine karşı para politikası tepkisiz kalma devam ederken, çarenin faiz değil maliye politikaları olduğu net olarak gözükmektedir. Bu durumu Lagarde yaptığı açıklamalar ile kabullenerek teyit etmektedir. Almanya’nın mali politikalarda yumuşaması ve hazır olduğunu ilan etmesi sonrasında icraatların devreye girmesi ve ne kadar kalıcı olacağı piyasanın takip listesinde yer alacaktır. ECB’nin toplantısında Lagarde konuşması öne çıkarak mali politikalarda neler yapıp yapamayacaklarına ilişkin açıklamaları başta EURUSD olmak üzere Euro varlıkları üzerinde etkili olacaktır.

BoJ;

  • Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı için piyasa katılımcıları herhangi bir değişiklik beklemezken, şaşırma ihtimali oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır. BoJ’un negatif faiz politikasına tepkisi kalan para politikası için çıkış yolu pek aydınlık gözükmezken, bu toplantıda sihirli değnek ile bir çözüm oluşturması oldukça zor olacaktır. Bu noktada Fed’in para politikasının şekillendireceği BoJ’u takip etmek daha anlamlı olacaktır.

Türkiye dinamiklerinde Corona virüsüne karşı başarılı önlemler sonuçlarını verirken, en kötüsünün görülmeye başlandığı algısı moral vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bayram sonrası normal hayata dönmek için çalışıyoruz açıklamaları destekleyici yönde sürmektedir.

Türki Lirası tarafında 7 psikolojik seviyesine yakın fiyatlama etkin olurken, 5 yıllık CDS 600 seviyesi üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.