Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-15 08:08:00

FED sonrası küresel borsalarda satış dalgası

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ABD'den ek ithalat taahhütlerini yerini getirmemesine karşın iki ülke arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etmeyeceğini söyledi. Çin'in ABD tarım ürünlerinde alımlarını artırmasına karşın, bu ay başında Komünist Parti'nin yayını olan the Global Times'ta Pekin'in anlaşmayı iptal ya da yeniden müzakere etmeyi değerlendirdiği belirtildi.

 

ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 9 Mayıs'ta sona eren haftada 2.98 milyon oldu. Başvurular önceki hafta 3.1 milyon olmuştu. Beklenti, 2.5 milyondu. Her ne kadar başvurular 28 Mart'taki zirve seviye sonrası gerilese de koronavirüs pandemisi nedeniyle işsizlik maaşına başvuranların sayısı 8. haftada da milyonlar seviyesinde gerçekleşti. Şirketlerin faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldığı Mart ortasından bu yana toplam başvurular 36.5 milyona ulaştı.

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, negatif faizin şimdilerde düşündükleri bir şey olmadığını söyledi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, ABD merkez bankası Fed'in başkanının da bu fikre karşı çıkmasından bir gün sonra yaptığı açıklamada, negatif faizi kullanmayı düşünmediklerini kaydetti. Bailey, Perşembe günü katıldığı FT web konferansında, "(Negatif faiz) Şimdilerde planlamakta ya da değerlendirmekte olduğumuz bir şey değil," dedi ve böyle bir adımın önemli bir iletişim zorluğu olacağını ve bankalar için güçlük yaratacağını sözlerine ekledi.

 

Avrupa'daki birçok ülke, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri kaldırmayı sürdürüyor. Polonya'da, salgınla mücadele amacıyla kapatılan kuaför ve güzellik salonları, 18 Mayıs itibarıyla yeniden açılacak. Aynı tarihte ülkedeki restoran ve kafelerin de yeniden açılmasına izin verilirken, yetkililer kapalı ortamlarda sınırlı sayıda kişinin hizmet alabileceğine ve sosyal mesafeye uyulmasının önemine dikkati çekti. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ikinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin ekonomisinde güçlü bir ekonomik gerileme beklediği belirtildi. AMB, Euro Bölgesi'nde ekonomik ve mali gelişmelere ilişkin bir güncelleme raporu yayınladı. Raporda, Kovid-19’nun yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin Euro Bölgesi ülkelerinde ve dünya genelinde ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde durdurduğu belirtilerek, “Euro Bölgesi benzeri görülmemiş bir büyüklük ve hızda ekonomik bir daralma ile karşı karşıyadır.” ifadesi kullanıldı.

 

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 308 milyon dolar azalarak 51.1 milyar dolara indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 410 milyon dolar azalarak 85 milyar 833 milyon dolara geriledi. TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 8 Mayıs'ta Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 308 milyon dolar azalışla 51 milyar 149 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 30 Nisan'da 51 milyar 457 milyon dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 1.05 milyar dolarlık menkul kıymet sattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 8 Mayıs haftasında net 227,8 milyon dolarlık hisse senedi, 821,8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 7,3 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.