Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-15 09:49:00

Küresel piyasalarda ikinci dalga endişesi risk iştahını dağıtıyor

Geçtiğimiz hafta ABD endekslerinde sert satışa neden olan ikinci dalga endişesi yeni haftada da hissediliyor. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir seyir hâkim ve vadeliler cephesinde benzer şekilde satışların kendini gösterdiği görülüyor. Çin’den bu sabah gelen sanayi üretimi verisi %4.4 oranında yıllık bazda büyümesini koruması iyimser değerlendirildi fakat haber akışlarının bu günlerde ön planda olduğu görülüyor. Ayrıca Çin’den veri dışında Pekin ve bazı şehirlerden coronavirüs vakasında artış görülürken bir takım görüşte yeni vakalardaki virüsün farklı bir tür olduğu değerlendirmesi geçiyor. Piyasalar Hükümet ve Merkez bankalarının bol likidite desteği, ekonomilerin açılması ile yeni yeni toparlanmışken virüsteki yeni tablonun seyrinin bu iyimserliği bozacağına işaret ediyor. Bu nedenle yeni haftada veri takvimi sakin olsa da haberler yakından izlenecek. Emtialarda ise ons altın henüz bu gelişmelere tam anlamıyla tepki verebilmiş değil. Anlık olarak 1728$ seviyesinden işlem görüyor. Petrol cephesinde ise artan stoklar, son gelen verilerde talebin zayıf kaldığına dair belirtiler petroldeki yükselişe sınırlandırmış durumda. Bu sabah ham petrol 35$, brent petrol ise 37.8$ seviyesi üzerinde şekilleniyor.

Yurtiçinde ise hafta sonu gelen veriler, normalleşme adımları sonrasında vakaların yeniden arttığını ortaya koydu. Bu tablonun devam etmesi halinde yeni kararların olabileceğine yönelik basında yer alan söylemler nedeniyle hafta içerisinde yapılacak olası Kabine toplantısı yakından takip edilmesinde fayda var. Endeks global piyasalardaki paralelliğini koruyor. Cuma gününü endeks %0.62 yukarıda 109.835 puanla tamamladı. Endeksin 110 Bin üzerine tepki alımları yapmasına karşın, bu seviyenin üzerindeki ivme kaybı kar satışlarına neden oluyor. Bu nedenle aşağıda sıkça test ettiği 108.500 üzerindeki kalıcılığı ve 110 Bin üzerindeki gücü trendin devamı açısından önem arz ediyor. Dolar/TL kurunda ise 6.82 seviyesi izleniyor. Hafta sonuna doğru artan riskler kurda 6.84 seviyesini öne çıkarmıştı. Kur için 6.80-6.85 bandı önemli olacak. Bugün yurtiçinde bütçe dengesi verisi takip edilecek. TL varlıklar üzerinde önemli bir etki beklenmese de YEP hedefleri doğrultusunda verinin seyri önemli olabilir.

Manşette Öne Çıkanlar

  • Çin’de mayıs ayında sanayi üretimi %4.4 oranında yıllık bazda arttı.
  • Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kudlow, Başkan Trump'ın koronavirüs vakalarında ikinci bir dalga konusunda endişeli olmadığını söyledi.
  • TCMB Başkanı Uysal, Ekonomide üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlayan tedbirlerin finansal sektörün likiditesini ve kredi koşullarını desteklediğini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini koruduğunu gözlemlediklerini belirtti.
  • Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu bugün Türkiye Uzun Vadeli İhracat Finansmanı Garantisi Projesi için Türk Eximbank’a sağlanacak 250 milyon Euro (273 milyon $) tutarında bir kısmi kredi garantisini onayladı.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Ülke kaynaklarının yurt dışına akışının önüne geçilmesi için Katılım Reasürans Fonu kurma sürecini başlatıldığını dile getirdi.
  • ABD Başkanı Trump, 3 Kasım tarihindeki seçimleri kaybetmesi halinde başka şeyler yapabileceğini belirtti.
  • Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.