Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-22 19:00:00

İsveç nüfusa göre en yüksek ölüm oranına ulaştı

Stockholm, 22 Mayıs, (HİBYA) – Our World in Data verilerine göre nüfus ile kıyaslandığında geçtiğimiz hafta İsveç en yüksek ölüm oranına ulaşt.

Oxford Üniversitesi bilim insanlarının oluşturduğu çevrim içi bilimsel yayın Our World in Data'nın karşılaştırmalı istatitistiklerine göre İsveç, son yedi gün içinde teyit edilen corona ölümlerinin ortalaması alındığında, her milyon kişi başına düşen ölüm oranı 6.08 ile dünyada en yüksek rakama ulaştı. İsveç'i ortalama 5.57 ölümle İngiltere takip etti

Ancak İsveçli istatistik profesörü Dan Hedlin, ''Ölüm sayılarını karşılaştırmak o kadar kolay değil, çünkü ülkelerde ölümler farklı şekillerde sayılıyor.'' diyerek istatistiklere karşı çıktı.

İsveç devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell de karşılaştırmanın zor olduğuna ve İsveç rakamının diğer açılardan da karşılaştırılması gerektiğine inanıyor.

Anders Tegnell ''Bir yandan, İsveç'te son derece değişken olduğunu bildiğimiz günlük ölümler seçilmiş. Dört ila 140 arasında değişen ölümlerimiz var, bu da uygulanabilir bir rakam değil ve ülkeler enfeksiyonun yayılmasında kısmen farklı aşamalarda. Bir yere bir hafta bakmak, farklı tedbirlerle kimin çok, kimin kimin az başarılı olduğu hakkında hiçbir ipucu vermez.'' diye konuştu.

Stockholm Üniversitesi istatistik profesörü Dan Hedlin de ''Tüm olası bağlamlarda ortalamalara güvenmeye alışkınız, ama gerçekten bu çok soyut. Covid-19 hakkında bu kadar çarpıcı olan, tüm ülkelerde bölgesel farklılıkların ne kadar büyük olduğudur. O zaman tüm ülke için bir ortalama çizmek çok basit.

''Farklı ülkelerde vaka raporlaması ve testlerin farklı olması da sonucu etkilemektedir. İngiltere gibi bazı ülkelerde, yaşlılarda meydana gelenler değil, yalnızca hastanelerde meydana gelen ölümler rapor edilmektedir.

''Ölü sayısını karşılaştırmak o kadar kolay değil çünkü ölümler ülkelerde farklı şekillerde sayıyor. Buna ek olarak, ölümler meydana geldiği gün bildirilmeyebilir, bu da istatistiklerde bir birikime yol açar.'' diye konuştu


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.