Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-21 18:00:00

Petrolde negatif fiyat tehlikesi sürebilir

Petrolde negatif fiyat tehlikesi sürebilir

ABD petrolü tarihinde ilk kez negatif fiyatı gördü. Mayıs vade kontratı -37,63 Doları görmesinin ardından toparlanma sağladı. Kısa süreliğine pozitif bölgeye geçen kontrat hala negatif bölgede işlem görse de, uzak vadelerden bile daha düşük hacme sahip. Hacim olarak Haziran vadenin baz alındığı sürece karşın piyasalarda ilk kez yaşanan bu durum ardından borsa endekslerinde de baskı görüldü.

Haziran vade kontratı ise 20 Doların üstünde tutunmayı başaramayarak 19,20 Dolar bölgesini test etti.

Koronavirüs etkisiyle talepte oluşan zayıflama, bazı kurum tahminlerine göre 20 – 30 milyon varil/günlük bir arz fazlası oluşmasına yol açmış durumda. OPEC+’nın tarihin en büyük üretim kısıntı kararını (9,7 milyon varil/gün) almasına rağmen doğal olarak piyasanın toparlanması için yeterli olamadı.

Petrolde toparlanma için iki aşama bulunuyor. Bunlardan ilki ve zorunlu olanı virüs etkisinin ivme kaybetmesi. Bu sağlandığı takdirde talepteki toparlanma fiyatın toparlanıp daha dengeli bir hale gelmesi için ortam hazırlar.

Virüs etkisinin sürmesiyle birlikte ikinci koşul olan serbest piyasa koşulları, üreticiler istese de istemese de, zorlu koşullarını artırır. Bu da maliyetler nedeniyle üreticilerin kısıntıya gitmelerine yol açar. Ancak bu durum denge sağlamaz, çünkü üretim kısıntısı sonrası oluşacak yükseliş, üretimi tekrar cazip hale getirir, yine bol arz olur.

Beklentiler

Virüsün yol açtığı belirsizlik nedeniyle toparlanmanın tahmini zor. Salgının yayılma hızı baz alınacağı için Çin örnek verilirse küresel talepte toparlanmanın 6 – 12 aylık dönemde eski haline dönmesi olası.

Ancak bu aşamada virüs öncesinde bile arz fazlası başlığını konuştuğumuz, dolayısıyla üretim kısıntısı anlaşmasının virüste ivme kaybıyla nasıl ayarlanacağı önemli.

ABD petrolü için 30 Dolar bariyeri toparlanma çabalarını baskılayabileceği için kritik öneme sahip görünüyor. Bu aşamaya kadar oluşabilecek toparlanmalarda yeni düşüş potansiyeli izlenebilir. 30 Dolar üzerindeki fiyatlamalarda ise makro ekonomik gelişmelerin takibi önemli olacak. 30 Dolar bölgesini aşılması, Mart ayında petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle oluşan GAP’in kapanabilmesi açısından da önemli olabilir.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.