Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-08 09:09:00

Vaka sayılarında zirveye yaklaşıldığına yönelik beklentiler

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Vaka sayılarında zirveye yaklaşıldığına yönelik beklentilerle yaşanan iki günlük rahatlama rallisi yerini temkinli moda bırakıyor. Dün ABD borsaları, kapanışta gelen satışlarla günü hafif ekside kapattılar. Bu sabah bakıldığında Asya borsaları karışık bir görüntü sergilerlerken, Avrupa vadelileri hafif satıcılı. Dalgalı bir seyir izleyen ABD vadelileri ise artı bölgede seyrediyorlar. Vaka ve ölüm sayılarında yataylaşma eğilimi görülse de ekonomiler halen kapalı. Salgın sonrası ekonomilerdeki tahribatın ve geri kazanımların ne kadar süreceği ise belirsizliğini sürdürüyor. İki günlük yükseliş de aktif pozisyonlama yerine daha çok kısa pozisyonların kapatılmasına benziyor. Dolaysıyla, bu sabah ABD vadelilerindeki yükseliş sınırlı kalabilir ve günün geri kalanında küresel borsalarda bekle - göre havasıyla yatay bir seyir görülebilir. Dün negatif ayrışan BIST100 endeksinin ise güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dolar /TL'nin 6,80'nin üzerine çıkmadığı bir senaryoda endeks, 91.000 - 94.000 aralığında dalgalanabilir.

 
  

 

MAKROEKONOMİ


Salgın kaynaklı vaka ve ölüm sayısının yavaşlaması sonrası kaydettiği iki günlük yükseliş ardından Asya borsalarının bugün karışık bir görünüm sergilediğini görmekteyiz. ABD vadelileri ise artıda seyretmekte. Avustralya varlıkları, S&P tarafından ülkenin kredi notunun durağandan negatife çevrilmesiyle kısmi baskı altında kalmakta. Yarınki OPEC+ toplantısı öncesi petrol fiyatları dalgalanmayı sürdürüyor. Yetkililerin benzeri görülmemiş bu talep azalışını hangi miktarda arz kısıntısıyla telafi edecekleri merakla bekleniyor. Bu arada önümüzdeki hafta ilk çeyreğe ilişkin kar rakamları açıklanmaya başlanacak ve bilançolarda salgının etkisini izleyeceğiz. Bu arada Endonezya Merkez Bankası, likidite ihtiyacını karşılamak amacıyla Fed'den 60 milyar dolarlık swap imkanı sağladığını bildirdi.

  • Trump, salgında "Çin yanlısı davranmakla" suçladığı Dünya Sağlık Örgütüne verdikleri fonları askıya almayı düşündüklerini duyurdu. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow, ABD yönetiminin ekonominin dört ile sekiz hafta içinde yeniden açılabileceğini düşündüğünü söyledi.
  • IIF'nin yayınladığı "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, martta hükümetlerin yeni tip koronavirüs salgınının ekonomik etkisini hafifletmek için teşvikler açıklamasıyla brüt hükümet borçlanmalarının aylık rekor seviye olarak 2,1 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Küresel toplam borçlar 255 trilyon dolara ulaşarak ülkelerin toplam gayri safi yurt içi hasılasının 3 katını aştı. Salgına karşı senkronize biçimde verilen mali teşviklerin borç yükünü küresel anlamda bu sene artıracağı görülmekte.

Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in mart ayı FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak.

  • Fed, 3 Mart'ta 50 baz puanlık faiz indirimi ve 15 Mart'ta 100 baz puanlık indirimle %0,00-%0,25 aralığına çekmiş ve tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulunmuştu. Fed, swap hatlarıyla küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için birçok merkez bankası ile koordineli çalışma kararı almıştı. Fed, mart ayının sonuna doğru ise, sınırsız parasal genişleme taahhüt etmiş ve şirketlere, kamuya, yerel yönetimlere ve özel sektöre kaynak sağlamak ve kredi akışını güvence altına almak için programlar oluşturacağını bildirmişti. Fed'in toplantı tutanaklarında koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmeler izlenecek.

Dün mart ayına ilişkin Hazine Nakit Bütçe Dengesi açıklandı. Hazine Nakit Bütçe Dengesi ocakta 22,8 milyar lira fazla vermesinin ardından, şubatta -8,97 milyar lira açık vermişti. Hazine nakit bütçe dengesi, mart ayında ise -40,4 milyar lira açık verdi. Böylece bu yılın ilk çeyreğinde 26,6 milyar lira açık verilmiş oldu.

Ayrıca dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, virüs salgınında 15 Nisan haftasında kırılım yaşanmasının beklendiğini, bu kırılmadan sonra salgının bir 'V' çizerek hızla düşüşe geçeceğini ve Ramazan Bayramı döneminde yerli turizmde hareketlenmenin de kısmi olarak başlayacağını belirtti.

  • Bakan Ersoy ayrıca, bu yılki turist sayısının henüz öngörülemeyeceğini, bunun yanında sezon başında öngörülen hedeflerin tutturulmasının imkansız olduğunu ve diğer ülkelerin, kendi sorunlarına ne kadar titizce sahip çıkarsa sezon ortalarında da düzelmenin başlayabileceğini ifade etti.
  • Bakan Ersoy, öte yandan turizm sektörünün desteklenecek sektörler arasına alındığını belirterek, vergi ötelemeleri, KDV ile ilgili ödemelerin ilk etapta 6 ay ötelendiğini, kredi garanti fonu limitleri dahilinde yeni krediler tahsis edildiğini, istihdamla ilgili bütün sektörün yararlandığı kısa çalışma ödeneği uygulamasına bir esneklik getirildiğini vurguladı.

ŞİRKET HABERLERİ 

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, yerli solunum cihazı için ASELSAN'da bir üretim hattı kurulmasına başlandığını açıkladı. Görgün, yayımladığı video mesajında, yerli start-up BİOSYS'nin yerli solunum cihazı geliştirme projesine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın davetiyle katıldıklarını, projede BAYKAR makinenin de bulunduğunu vurguladı.

12 Şubat 2020 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla Şirket portföyündeki varlıklardan Bulvar 216 Alışveriş Merkezi (içerisinde faaliyet gösteren Eczane hariç olmak üzere) ve Ela Quality Resort Hotel'in faaliyetleri geçici süre ile durdurulmuştur. Bu kapsamda Yönetim Kurulu tarafından söz konusu taşınmazların hizmete kapatıldığı 15 Mart - 30 Nisan 2020 tarihleri arasında kapalı olan kiracılardan kira bedeli alınmamasına karar verilmiştir. Portföyde yer alan diğer gayrimenkullerin faaliyetleri ve Büyükyalı projesinin satış & teslim süreçleri devam etmekte olup, Yönetim Kurulunca alınan karar kapsamında oluşacak gelir kaybının çeşitlendirilmiş portföy yapısı ve gelir kaynakları dikkate alındığında kısıtlı düzeyde olması beklenmektedir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Pegasus 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin net dağıtılabilir dönem kârının tamamının olağanüstü yedekler hesabına aktarılması kararını genel kurulda onayladı.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları'nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda, virüs salgınının etkisiyle, %56 oranında azalarak 2,2 milyona gerilemiştir. Aylık bazda hem yurtiçi hem de yurtdışı havalimanlarının tamamında gerileme kaydedilmiştir. Yurtiçi havalimanlarında en yüksek daralma %54 ile Ankara Esenboğa Havalimanında gerçekleşirken, yurtdışında ise Medine Havalimanı yolcu sayısı %75 oranında gerilemiştir.

TAV'ın Ocak- Mart dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı ise İstanbul Atatürk Havalimanı hariç, özellikle Mart ayındaki sert düşüşün etkisiyle %23 oranında azalarak 10,6mn olmuştur.

11 Şubat 2020 Tarihli TAV Havalimanları Raporumuz için tıklayınız…
 
SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında sağlanan kredilerin ihtiyaca uygun, verimli şekilde tahsisi için bankalara yazı gönderdi.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Anel Elektrik (ANELE, Sınırlı Pozitif): Hollanda'nın Amsterdam kentinde yer alan Schiphol Havalimanının genişletilmesi çalışmaları kapsamında 55.000 m2'lik alanda yapılacak Yeni İskele İnşaatının (Pier) Elektrik ve Mekanik İşlerinin yapımının, Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret A.Ş, Ballast Nedam Bouw ve TAV Tepe Afken Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş tarafından eşit hissedarlık yapısı altında kurulan ABT MEP V.O.F. iş ortaklığı tarafından üstlenildiği duyurulmuştu. Aynı proje kapsamında işveren tarafından verilen ek iş emirlerine ilişkin değişiklik emri imzalanmış olup, ek işlerle birlikte projenin toplam değeri 69,96mn EUR'ya yükselmiştir.

Acıselsan Acıpayam (ACSEL): Şirket hisse başına brüt 0,0800 TL net 0,0680 TL kar payı dağıtımı önerisinde bulunmuştur. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,5 olarak hesaplanmaktadır.

Alcatel Lucent (ALCTL): Şirket ile Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan 100G DWDM Network Projesi Ekipman ve Yönetim Sistemleri Alım Sözleşmesi kapsamına ek olarak imzalanan 22,1mn EUR değerindeki Protokolün 11,7mn EUR'luk kısmının yerine geçmek üzere, toplam bedeli 19,3mn EUR değerinde, 2022 yılı sonuna kadar tamamlanmak üzere Optic transmisyon Sistemlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni bir Ek Protokol imzalanmıştır. Söz konusu yeni protokolün imzası ile, daha önce aynı kapsamda imzalanmış olan protokoller kapsamında, toplamda 7,6mn EUR değerinde ilave satış imkanı yaratılmıştır.

Bosch Fren Sistemleri (BFREN): 31 Mart 2020 tarihli açıklamada, tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde Şirket fabrikasında 13 Nisan 2020 tarihine kadar üretime ara vereceği kamuya açıklanmıştı. Yaşanan gelişmeler sonucunda bu süre 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Denizli Cam (DENCM): Corona Virüs (Covid-19) salgınının yayılmasının önlenmesi mücadelesi kapsamında, çalışanların sağlığının korunması, iş güvenliğinin sağlanması ve özgün üretim niteliğindeki Cam Ev Eşyası sektörünün sipariş ve müşterilerindeki azalmaya bağlı olarak I No'lu fırın ve pota fırınlarında 27 Nisan 2020 tarihine kadar üretimin geçici olarak durdurulmasına, fırının hayati ömrünü devam ettirecek teknik kadro ile projelerde bulunan mali ve idari çalışanların iş devamlılığına, mali mevzuatlara uyumlu kalacak şekilde hareket edilmesine karar verilmiştir.

RTA Laboratuvarları (RTALB): RTA tarafından Corona virüs tanısı için gerekli 1,1mn adet kit üretimi gerçekleştirilmiştir. A1 Yaşam Bilimleri tarafından ithal edilerek satılan ürün toplamı ise 365bin adet olup, RTA ürün satışı 195bin adet ve A1 Yaşam Bilimleri ürün satışı 934bin adet olmak üzere, toplam ürün satışı 1,5mn adete ulaşmıştır. 10' u aracılı, 8' i Direk olmak üzere toplam 18 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. Hâlihazırda 4 ülkeye ise numune gönderimi yapılmıştır. RTA Laboratuvarları ve A1 Yaşam Bilimleri A.Ş.'nin bu ürünlerin satışından kaynaklanan toplam cirosu ise, 19,5mn TL'ye ulaşmıştır. Planlandığı gibi Nisan ayı sonu itibariyle, hammadde tedarik zincirinde bir aksama olmaması halinde, 2mn adet teslim hedefinin aşılacağı tahmin edilmektedir.

Sarkuysan Elektrolik (SARKY): Şirket üretim faaliyeti; yetkili sendika Birleşik Metal İş Sendikası İşyeri temsilcilerinin yönlendirmesiyle, fabrikada çalışmakta olan bazı işçilerin yakalandığı Covid-19 hastalığı nedeniyle tüm mavi yakalı çalışanların karantinaya alınması gerektiği gerekçe gösterilerek kesintiye uğratılmış olup, düşük kapasiteyle devam etmektedir. Üretimde yaşanan bu durum 02.04.2020 tarihinde başlamış olup, yatırımcıların yanıltılmasına yol açmaması ve şirketin ilişkide bulunduğu bankalar, tedarikçiler ve alıcılarda yanlış yönlendirmeye neden olmaması amacıyla, söz konusu durumun netleşmesine dek özel durum açıklamasının ertelenmesi kararı yönetim kurulu tarafından aynı gün itibariyle alınmıştır. Ancak konu ile ilgili gelişmeler medyaya yansıyınca iş bu özel durum açıklamasının yapılması zorunluluğu doğmuş olup, erteleme gerekçeleri ortadan kalkmış bulunmaktadır.Şirket talebi ile üretim tesislerinde İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müfettişleri inceleme yapmışlardır. İlçe Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporda, Corona salgınıyla mücadele yöntemleriyle uyumlu tedbirlerin alındığı ve hijyen kurallarına dikkat edildiğinin gözlemlendiği ifade edilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı teftiş raporu henüz şirkete ulaşmamıştır. Bugün itibariyle üretimin normalleşmesi ile ilgili görüşmeler devam etmekte olup, gelişmeler hakkında yatırımcılara bilgi verilecektir.

Temapol Polimer (TMPOL): COVID-19 salgını sebebiyle alınan önlemler kapsamında 02.04.2020 tarihi itibariyle fabrikanın 08.04.2020 tarihine kadar üretime ara verdiğini bildirilmişti. Şirketçe ve resmi makamlarca önerilen, tedbirlerin alınmasına devam edilmekte olup, üretim için müşteri taleplerinin oluşması nedeniyle 08.04.2020 tarihinde üretime tekrar başlanacaktır. Üretim dışı kalan operasyonların devam ettirilebilmesi için personel dönüşümlü olarak ofisten ve uzaktan çalışma yöntemi ile mesailerine devam edecektir.

Verusaturk Girişim Sermayesi (VERTU): Şirket hisse başına brüt 0,1200 TL kar payı dağıtımı önerisinde bulunmuştur. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %3 olarak hesaplanmaktadır.

Verusa Holding (VERUS): Şirket hisse başına brüt 0,0100TL net 0,0085 TL net kar payı dağıtımı önerisinde bulunmuştur. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,1 olarak hesaplanmaktadır.
  
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,23 seviyesinden %9,12 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 108 milyar TL ile 85,5 milyar TL'si repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 22,5 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,67 seviyelerinden işlem görmeye başlarken, gün içerisinde %0,67-%0,78 bandında hareketin ardından, şu sıralarda kısmi azalan güvenli liman talebiyle %0,72 seviyelerinde seyrediyor.

Küresel risk iştahındaki pozitif seyirle dün riskli para birimleri değer kazanırken, bunun doğrultusunda TL faizlerde de düşüş gözlendi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 42 baz puanlık düşüşle %14,09 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 58 baz puanlık düşüşle %14,13 seviyesine geriledi. Verim eğrisinin kısa tarafında ise hacim oldukça zayıftı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayı borçlanma programı kapsamında 2. ihracı olan 3 yıl vadeli TLREF'e dayalı kağıttan piyasaya 6,2 milyar TL satış gerçekleştirirken; kamuya ise satışı olmadı. 2025 vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikasından ise 1,470 milyar TL borçlandı.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.