Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-11 23:51:00

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri takvimi oldukça zayıf olsa da piyasalar hem korona virüs salgınındaki son gelişmeler hem de ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yeniden başlayacağı haberleri ile yön bulmaya devam etti. FED üyelerinden Evans yapmış olduğu konuşmada özellikle 2. Çeyrekte büyüme rakamlarında büyük bir gerileme yaşanacağını, negatif faiz uygulamasının kriz ortamında işe yaramayacağını ve gündemde olmadığını ve belirsizliğin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Çin ile ABD arasında ticaret görüşmelerinin yeniden başlayacağı haberiyle beraber ABD’de virüs sonrası normalleşme adımları kapsamında ekonominin kısmi de olsa açılmaya başlayacağı beklentileri piyasalardaki olumlu havayı desteklerken güvenli limanlarda da satış baskısına neden oldu. Altın yaklaşık $7 kayıpla $1695 seviyelerinden işlem görürken normalleşme adımlarının erken olduğu ve dolayısıyla 2. Dalga salgın ile karşılaşılabileceği söylemleri de satışın sınırlı olmasına neden oldu. $1700 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanamazsa $1680 seviyesi altın için takip edilecek en önemli destek noktası olarak karşımıza çıkacaktır.



Suudi Arabistan Haziran ayından itibaren günlük petrol üretiminde 1 milyon varil kesintiye gideren OPEC toplantısında kararlaştırılan kesinti tutarının da altının hedefleneceği haberi ile gün içerisinde $25.50 seviyesinin de üzerine çıkan aktif vade ham petrol kazanımlarını koruyamadı ve işlem gününü yaklaşık %0.50 kayıpla $24.60 seviyelerinden sonlandırdı. Piyasalar ek kesinti tutarına rağmen OPEC üyelerinin üzerinde anlaştıkları toplam kesinti tutarını hala gerçekçi bulmuyor ve yukarı yönlü hareketin kalıcı olmamasının en büyük nedeni olarak öne çıkıyor. Brent petrolde ise %3’e yakın bir kayıp söz konusu ve $30 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.


G01 para birimlerine baktığımızda dolara karşı tamamı eksi bölgede işlem görmekte. FED üyelerinin negatif faiz seçeneğinin gündemde olmadığını açıklamasının ardından dolar endeksi yaklaşık %0.50 primle işlem gördü ve 100.22 ile günün en yükseğine yakın seviyelerden işlem gününü sonlandırdı. Dolar endeksindeki kazanımlarla birlikte Çin’in ekonomiyi desteklemek adına daha güçlü adımlar atacağına dair haberler Yen üzerinde baskı kurmuş durumda ve USDJPY paritesi %1’in üzerinde primle 107.70 seviyesinden işlem görmekte, 108 seviyesi ve 108.26 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalama parite için önemli destek noktaları olarak öne çıkmakta. EURUSD paritesi de gün içerisinde 1.08 seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı ve hafif kayıpla işlem gördü.


Kaynak: İş Yatirim
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.