Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-17 18:30:00

Sosyal medya üzerinden insanların umuduyla oynanamaz

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden insanların umuduyla oynanamayacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 65 yaş üstü halk hastalığı olup, kendisi başvurarak hastaneye yatan vakalarda yoğun bakım ihtiyacının yüzde 11 iken, erken tedaviye başlananlarda bunun yüzde 4 olduğunu söyledi.

Bu yaş grubu hastalarda entübasyonun yüzde 5.71'den yüzde 2.43'e düştüğüne işaret eden Koca, ''Bilim Kurulu görüşleri doğrultusunda tedavi algoritmamızı değiştirip, erkenden ilaç tedavisine başvurmamız sonucunda hastalarımızda fenomeniye dönüşme hızı büyük oranda düşmüştür. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından önce vakaların yüzde 35'i 65 yaşından büyüktü. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü.'' dedi.

Koca, hastanelerde sağlık personelinin gayretle görevlerine devam ettiğini belirterek, ''Buna rağmen hastanelerimiz üzerine gelen yükte bir yavaşlama var. Vaka sayımızda artış devam etmektedir, ancak bu artış hızının düşmekte olduğunu görüyoruz. Biz bir İspanya, bir Amerika değiliz, hastalığa erken müdahale etme imkanlarımız var. Yoğun bakımda olanların çoğu sağlık kuruluşlarına geç başvuran vatandaşlarımızdan oluşuyor.'' diye konuştu.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın açıklamalarına da değinen Bakan Koca, şunları söyledi:

''Bahsettiği ilaç uluslararası bir firmanın patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç ve kistik fibrozlu hastaları, yani akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bundan fayda görülen bir ilaç. Burada, Covid-19 ile ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair labaratuvar ve klinik çalışmaların başladığın biliyoruz. Biz, Türkiye'de özellikle hem aşı, hem de tedaviyle ilgili bütün bu anlamda çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili merkezde 23 Mart'ta 'aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip, bize başvurun' dedik. Dünyada araştırmanın nasıl  yapılacağı bellidir ve sosyal medya üzerinden insanların umuduyla oynanamaz. Bu topraklara aidiyet içerisinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetledir. Ve yayın, araştırma ve çalışmanın da nasıl yapıldığı çok iyi bilinir. Klinik araştırma için 23 Mart'taki bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli, hem sratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası bir firmanın ilacı böyle sosyal medya üzerinden ifade edilerek, umutlar tüketilemez.''

Koca, önlerindeki 1 hafta, 10 gün içinde bir pik noktasına ulaşılabileceğini gördüklerine işaret ederek, ''Devamında 2 haftalık bir plato döneminin olacağını biliyoruz ve devamında 2-3 hafta içinde düşeceğini biliyoruz. Ama bütün bunlar bizi asla rahatlatmamalı. Yeni bir dalgaya asla izin vermemeliyiz. Erken dönemde tedavi başlanıldığında yaşlı genç fark etmeden sonuç alabiliyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.