Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-24 08:46:00

Koronavirus etkisi ekonomilere daha fazla destek hamleleriyle dengelenmeye çalışılıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son 24 saatte 3.672 koronavirüs testinin sonuçlandığını ve 293 yeni tanı konduğunu bildirdi. Koca, “Çabalarımıza rağmen, hastalığa yenik düşen 7 insanımız daha oldu” dedi. Böylece salgın nedeniyle Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükselirken, vaka sayısı 1.529 oldu. İçişleri Bakanlığı da 81 İl Valiliğine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. Buna göre, il ve ilçelerdeki küçük, büyük tüm marketler en fazla 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verebilecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Ayrıca il ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek. Araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak. Bu arada Galatasaray Spor Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak’ın ardından, Teknik Direktör Fatih Terim’in koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı ortaya çıktı.

Johns Hopkins verilerine göre, koronavirüs nedeniyle dünyada 381 bini aşkın vaka, 16.500 üzeri ölüm söz konusu. Hastalıktan iyileşenlerin sayısı ise 100 bini aştı. Koronavirüs pandemisinin çıkış noktası olan Çin’in Vuhan kentinde sınırların 8 Nisan’da açılması planlanıyor. En çok can kaybının yaşandığı İtalya’da dün diğer günlere oranla ölü sayısında düşüş yaşandı. İspanya’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı dün bir günde 462 artarak 2 bin 182’ye yükselirken, La Liga yönetimi, profesyonel futbol müsabakalarını süresiz askıya alındığını duyurdu. Ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6 binin üzerinde. ABD’de, vaka sayısı 35 bini, ölü sayısı 473’ü buldu. Birleşmiş Milletler epidemi nedeniyle küresel ateşkes çağrısı yaptı. Genel Sekreter Antonio Guterres, salgınla mücadele amacıyla dünyanın en savunmasız savaş bölgelerinde insani yardım koridorları oluşturulabilmesi için küresel ateşkes çağrısı yaptı.

Küresel borsaların 2016’dan bu yana görülen en düşük seviyelerine inmesinin ardından, Asya’da hisse senedi endeksleri ile Wall Street vadelileri bu sabah toparlanıyor. Fed’in ABD ekonomisine destek için ucu açık tahvil alımı yapacağını açıklaması yükselişte etkili. Dolar, 10 gün aralıksız süren rallisine ara verirken, yatırımcıların riskli yatırım araçlarına yönelmesiyle ABD tahvilleri değer kaybetti. S&P 500 vadeli endeksinde yükseliş bir ara %4’e ulaştı ve pazartesi günkü kayıplar telafi edildi. Tokyo ve Hong Kong gösterge endeksleri %3’ün üzerinde yükseldi; Güney Kore borsası da hükümetin piyasalara istikrar sağlamak için açıkladığı adımlarla %6 oranında değer kazandı. Piyasalarda yapılan bazı yorumlara göre göre “cinnet” benzeri satışlar muhtemelen sona erdi ve “al ve bekle” eğilimli fon yöneticilerinin portföylerini yeniden dengelemesiyle piyasalara 850 milyar dolar girebilir. UBS ise yakın vadede 25-50 milyar dolarlık ilave satış olabileceği uyarısında bulundu. Dolar hem gelişen hem de gelişmiş ülke para birimlerine karşı zayıfladı. Aralıksız 4 günde %2,57 yükselen Dolar/TL bu sabah %0,54 düşüşle 6,54 seviyelerinde işlem görüyor. TCMB’nin 17 Mart’taki olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısına ait özetler 14:00’te yayımlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirilecek, 2 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı yapılacak.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.