Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-17 10:08:00

2.dalga korkusu

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Bol likidite ortamında teşviklerin devam etmesi ve ekonomilerde toparlanma beklentileri piyasa fiyatlamalarında baskın olmaya devam etti. ABD ve Çin'de artan vakalara karşın dün ABD borsaları %2 civarında primle günü kapattılar. Bu sabah ise Asya piyasaları ve ABD vadelilerindeki baskı sınırlı. Hatta Nasdaq vadelilerinin artıya geçme çabası var.  Brent petrol ise dünkü sert yükselişin ardından bu sabah satıcılı bir görüntü sergilese de 40 USD'nin üzerinde seyrediyor. Bu kapsamda, dün Çin'de bazı kısıtlamaların gündeme gelmesiyle BİST100 endeksinde kapanışa doğru yaşanan fiyatlamalar (kapanışa doğru endeks yaklaşık bin puan düştü) da dikkate alındığında, endeks güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ki halihazırda TL sakin bir görüntü sergilemekte. Endeksin gün içerisinde ise yükseliş eğilimini koruyabileceğini ve 110,4bin desteğinin üzerinde tutunarak 112,3bin seviyesini hedefleyebileceğini öngörüyoruz.

 
    

 

MAKROEKONOMİ

                                         
Küresel çapta koronavirüs vaka sayılarının artması ile ek teşviklerin sürmesi küresel risk iştahında bu dönemde belirleyici oluyor. Dün S&P 500 endeksi, ekonomik teşvikler ve güçlü mayıs ayı perakende satış verilerinin ardından %2'ye yakın primlenirken, bugün Asya borsaları Çin-Hindistan ve Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik gelişmelerin de izlenmesiyle soluklanma gösteriyor. Çin'in başkenti Pekin'de koronavirüs vakalarının artması üzerine tüm okulların kapatılacağı açıklandı. Fed Başkanı Powell, Fed'in mevcut faiz oranlarını ekonomi rayına oturana ve enflasyon hedefleri tutturulana kadar koruyacağını yineledi.

Bugün TSİ 19'da Fed Başkanı Jerome Powell'ın, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde Yarı Yıl Para Politikası Raporu'nun sunumu yer alacak. Powell'ın sunumunun dün Senato'da yaptığı sunumun aynısı olması bekleniyor. Ayrıca TSİ 23'te Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'ın konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi'nde TSİ 11'de mayıs ayı TÜFE verileri izlenecek. TSİ 15.30'da ABD'de mayıs ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri açıklanacak.

  • Fed Başkanı Powell, dün Senato'da Bankacılık Komitesi'ne sunum yaptı. Powell bazı ekonomik parametrelerde stabilizasyonu işaret ettiğini fakat aşırı iyimser olunmamasını, çünkü üretim ve istihdam seviyesinin pandemi öncesine göre çok düşük olduğunu ve ekonomik toparlanmanın gücüne ve zamanlamasına ilişkin ciddi belirsizlikler olduğunu vurguladı. Faize ve enflasyona ilişkin son toplantı sonrası yaptığı açıklamalara benzer şekilde faizlerin ekonomik toparlanma sağlanana kadar  bu seviyelerde kalacağını ve enflasyonda da bir süre daha hedefin altında kalınabilineceğini ve ekonomiyi desteklemek adına her türlü aracı kullanmaya hazır olduklarını belirtti.
  • ABD'de mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verisinin ve perakende satışlar verisinin açıklanmasıyla ekonominin yavaş yavaş yeniden açılmasının üretime ve tüketime ilişkin etkilerini gördük. Mart ve Nisan aylarında salgının şiddetlenmesiyle bir çok iş yeri üretimine ara vermek zorunda kalmıştı, mayıs ayında kısmi olarak ekonomi yeniden açılsa da mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi beklentilerin altında aylık %1,4 yükseldi. Kapasite kullanım oranı da tarihi düşük seviyelerde kalmaya devam ederek mayısta beklentilerden zayıf ve %64,8 gerçekleşti.
  • Tüketime ilişkin son durumu ise mayıs ayına ilişkin perakende satış verilerinde izledik. Perakende satışlar 2 aylık düşüşün ardından mayısta beklentilerin üstünde aylık %17,7 artış kaydetti fakat geçen senenin aynı ayıyla kıyaslandığında %6'lık bir düşüş var ki bu da hala salgının yarattığı etkilere işaret etmekte. Veride genelde bir artış görülürken oto sektöründeki %44'lük artış dikkat çekmekte. Oto hariç satışlar ise %12,4 arttı.
  • Yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin ekonomide beklentilerini ölçen ZEW ekonomik güven endeksi, ise haziranda hem Almanya'da hem de Euro Bölgesi'nde beklentilerin üzerinde artış sergileyerek ekonomiye ilişkin iyimser beklentilerin arttığını gösterdi.

TCMB verilerine göre Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) nisan ayında bir önceki aya göre %1,7 oranında artış sergiledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise %16,7 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak %5,2 oranında artış gösterdi. Konut fiyat endeksi martta yıllık %15,01 oranında artmıştı. Özellikle, kamu bankalarınca finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarda sağlayabilmesi amacıyla haziran ayı itibarıyla devreye alınan düşük maliyetli ve uzun vadeli kredi paketlerinin etkisiyle artan taleple birlikte konut fiyatlarında artış gözlenebilir.

ŞİRKET HABERLERİ 

Anadolu Efes (AEFES, Sınırlı Pozitif): Şirket, brüt 1,7740000 TL (Net 1,5079000 TL)kar payı ödemesi teklif edildiğini duyurmuştur. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 14.07.2020'dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimi %9,1'dir.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket'in Mayıs 2020 dönemindeki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 oranında azalarak 628,8mn TL'ye gerilemiştir. Mayıs ayı prim üretimi ile birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Mayıs dönemi brüt prim üretimi ise yıllık bazda %9,9 artarak 3,1 milyar TL'ye yükselmiştir.

Avivasa Emeklilik (AVISA, Pozitif): Şirket'in Mayıs dönemine ait prim üretimi toplamda 98,6mn TL gerçekleşerek yıllık %58,6 oranında artış kaydetmiştir. Mayıs ayı prim üretimi ile birlikte Şirket'in 2020 yılı Ocak - Mayıs dönemi toplam prim üretimi ise yıllık bazda %71,1 artarak 521,8mn TL'ye yükselmiştir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Telia'nın Turkcell'deki hisselerinin satışı için Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile görüştüğü belirtildi. BloombergHT'nin internet sitesinde yer alan ve kaynaklara dayandırılan Bloomberg haberine göre; TVF'nin Telia'nın Turkcell'deki hisselerinin tamamını ya da bir kısmını satın almak yaptığı görüşmelerde ileri aşamaya gelinmiş durumda. Telia, Turkcell'de dolaylı %24 hisseye sahip. Çukurova Holding ise şirketin %13,8'ini kontrol ediyor. Çukurova'nın Turkcell hisseleri 1,6 milyar dolarlık kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası'nda teminat olarak bulunuyor. Habere göre Turkcell, Çukurova ve TVF'nin temsilcileri konuya ilişkin yorum yapmazken, Telia'nın bir sözcüsü, "Türkiye'den çıkmak istediğimiz bir sır değil" şeklinde yorum yaptı.  (Kaynak: Reuters) Turkcell hisseleri dün günü %2,1 oranında yükselişle kapattı.

30 Nisan 2020 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Covid-19 salgınının havacılık sektörü başta olmak üzere birçok sektörde önemli kısa ve uzun vadeli talep şoklarını beraberinde getirdiği, salgınla ilgili belirsizliklerin arttığı ve havayolu trafiğiyle ilgili kısıtların uzadığı öngörüsünde bulunmuştur. Bu sebeple, 15.06.2020 tarihinde Türk Hava Yolları'nın kredi notunu B2 seviyesinden B3 seviyesine düşürmüş ve olası not düşüşü için izleme olan not görünümünü negatif olarak değiştirmiştir.  Bu gelişme ile birlikte, Ortaklığın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası'nın Ba3 olan notunu B2 seviyesine düşürmüştür, JPY cinsi Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları'ndan A sınıfı olanın notunu Ba3 olarak teyit etmiş, B sınıfı olanın notunu Ba3 seviyesinden B1 seviyesine düşürmüştür. İzleme olan görünümlerini ise negatif olarak değiştirmiştir.

4 Haziran 2020 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Konut: TCMB tarafından Nisan 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Buna göre Konut Fiyat Endeksi, nisanda aylık %1,7, yıllık %16,7 artış kaydetti.
 
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,66 seviyesinden %7,64 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 160,8 milyar TL ile 128,4 milyar TL'si (37 milyar TL haftalık, %8,25 + 91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,4 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Fed Başkanı Powell'ın sürpriz içermeyen konuşması sonrası %0,73'lerde bulunuyor.

Küresel ek teşvik haberleriyle dün tahvil ve bono piyasasında alıcılı bir seyir mevcuttu. Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi, 6 baz puan düşüşle %8,98 seviyesine geldi. En çok hacmin geçtiği Şubat 2026 kağıdında faiz 19 baz puan düşüşle %11,57 seviyesine gevşedi.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.