Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-22 18:00:00

TCMB 8.kez faiz indirimine gitti

Karar metnindeki paragraflarda ise bazı değişikliklerin olduğu görülüyor. İlk iki paragrafta önemli bir değişiklik gözlenmezken, üçüncü paragrafta “Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir.” İfadesinin girdiği görülmekte.

 

Burada Ocak ve Şubat ayında ekonomide yaşanan iyileşmenin Mart ayından itibaren bozulma kaydettiğini gösteriyor. Bununla birlikte parasal ve mali tedbirlerin ekonomik üretim faaliyetlerin potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca aynı paragrafın son cümlesinde belirgin şekilde iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin, emtia fiyatlarının ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı seyrin korunabileceğini değerlendiriyor. Bu durumda cari fazla eğiliminin korunabileceğine işaret ediyor. 

 

Dördüncü paragrafta ise “Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir.” İfadesi eklenmiş. Bu durum üretimdeki kayıpların birim maliyetler üzerinde etkili olabileceğine sinyal oluşturmakta. Ayrıca talep zayıflığının enflasyonda aşağı yönde itici etkisinin olduğu yorumlanmaktadır. Devamında ise “Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir.”  Yer alan ifadenin 30 Nisan tarihinde açıklanacak olan 2.enflasyon raporunda 2020 yılında aşağı yönlü revizyonunun gelebileceğine işaret ettiğini değerlendiriyoruz. Bir önceki karar metninde bu ifade aşağı yönlü risklerin arttığı yönünde olurken bu metinde değerlendirilmiştir şeklinde kalıbın değiştirildiği dikkat çekiyor.

 

Diğer alt paragraflarda önemli bir değişiklik yok. Merkezin kararı da, karar metnini de piyasalar için sürpriz niteliği oluşturmadı. Yaşadığımız süreç ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi adına atılan adımları gerektirmekte. Buradaki faktör finansal istikrar ve özellikle enflasyon patikası ile uyumlu bir tablo. Fakat Merkezin açıkladığı bugünkü metin, yaşanılan sürecin geleceği nokta, ekonomik veriler ile risk primindeki seyrin izlenerek bir adım atılacağına işaret ediyor.

 

Bir diğer alınan mesaj ise enflasyon raporunda 2020 yılı için yapılması olası aşağı yönlü bir revizyon şeklinde değerlendirmekteyiz.

 

Bundan sonraki süreçte Merkez tarafından takip edilecek detayda global Merkez Bankaları ile kurulacak olan swap hattı süreci olacak. Bunun nasıl ilerletileceği ya da hangi ülke Merkez Bankaları ile olacağı kısmı belirsizliğini koruyor. Bu durum gelecek günlerde yakından takip edilecek.

 

Karar sonrasında Endeks cephesinde satışlar hız kazandı. Kurda yukarı yönlü fiyatlamalar öne çıkarken, 7 TL seviyesinin aşılamadığı görüldü. En yüksek seviye 6,9996 olurken anlık hareket 6,9979 seviyesinde geçiyor.

 

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.