Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-08 10:39:00

Küresel Piyasalar

ABD piyasalarında fiyatlamalar: ABD-Çin görüşmesinin yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izledi

Dün ABD piyasaları, ABD ve Çin’in ticaret temsilcilerinin bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek kamu sağlığı ve ilk fazı Ocak ayında imzalanan ticaret anlaşmasının sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varmalarıyla alıcılı seyir izledi. Nasdaq endeksi %1,41 yükselişle 8.979,66 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,15 değer kazancıyla 2.881,19 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,89 artışla 23.875,89 puan seviyesine yükseldi. Sektörler özelinde, salgın sebebiyle evden çalışmaya geçişin ve evde geçen sürenin belirgin artış kaydetmesinin teknolojiye olan bağlılığı ivmelendireceği görüşüyle Facebook, Amazon Alphabet ve Apple gibi teknoloji hisselerinde alımlar devam etti. Bu bağlamda Nasdaq endeksi 2020 yılında verdiği kayıpları geri aldı ve endeksin yılbaşından bugüne sergilediği performansının pozitif tarafa geçerek %0,1 artıda kapandığı takip edildi.

Avrupa piyasalarında fiyatlamalar: Kademeli normalleşme ve ABD-Çin görüşmesine yönelik beklentilerle artıda kapandı

Dün Avrupa piyasaları, Euro bölgesinde salgına ilişkin alınan önlemlerin esnetilmeye başlanmasının getirdiği rahatlama ile alıcılı seyir izledi. Ayrıca ABD ve Çin’in ticaret bakanlarının önümüzdeki haftaya kadar bir telefon görüşmesi gerçekleştireceklerine yönelik haber akışları da piyasalardaki pozitifliği destekledi. Ayrıca, Çin ihracat verisinin önlemlerin esnetilmeye başlandığı Nisan ayında %3,5 yükselişle piyasa beklentisinden oldukça iyi seviyede gerçekleşmesi de ekonomik görünümle ilgili olumlu sinyal verdi. Bu gelişmenin petrol tarafındaki yansımalarının ise, Suudi Arabistan’ın Mayıs ayı petrol ihracatını son on yılın en düşük seviyesine çekmesi sonrasında Haziran ayı için belirlediği petrol satış fiyatını yükseltmesi ile pekiştiği gözlemlendi. Bu bağlamda, DAX ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %1,42 ve %1,41 artışlar gösterirken, CAC 40 endeksi %1,54 artıda kapandı. Genel olarak tüm sektör hisselerinin alıcılı seyir izlediği günde perakende sektörü hisselerinin %3 yukarıda kapandığı takip edildi.

Asya piyasalarında fiyatlamalar: Son gelişmelerin yarattığı olumlu atmosferle pozitif seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasaları, dün ABD ve Çin arasında gerçekleşen görüşmede tarafların kamu sağlığı alanında işbirliği yapma ve ticaret anlaşmasını sürdürme konusunda anlaşmaya varmalarının yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izliyor. Ayrıca, ekonomilerin normalleşme sürecine girmelerinin de fiyatlamalardaki olumlu etkisi sürüyor. Nikkei endeksi %2,19 yükselirken, Shangai %1 artıda. Hang Seng endeksi de %0,94 artış kaydediyor. ABD vadelilerde ise kazançlar %1’in üzerinde.


Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.