Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-30 09:51:00

Mart’ın son haftası

Covid-19 hastalığının global salgına dönüşmesinden beri piyasalar belirsizlik nedeniyle ciddi satış yedi. Merkez Bankalarının ve devletlerin müdahaleleri ancak piyasaları teselli etmeye yetti diyebiliriz. Zira ABD Endekslerinde 23 Mart’ta, BIST’te 17 ve 23 Mart’ta görülen diplerden gelen tepkileri geçen hafta izledik. BIST ve TCMB verilerinde uzun zamandır yabancı satışlarının devam ettiği görülen BIST100 Endeksi, 82 binden 92 bine tepki yolculuğu yaparken belki de yabancıların nette alım yapmış olabileceği ihtimali, Perşembe günü TCMB verileriyle netleşecektir.

 

Bu haftaya başlarken, salgının dünya çapındaki yayılmasının hızlandığı görülüyor. Vaka sayısı 31 Ocak'ta 10 bini geçerken, 6 Mart'ta 100 bini, 18 Mart'ta 200 bini, 21 Mart'ta 300 bini geçti. 29 Martta 700 bini aştı. Yani son 8 günde 400 bin yeni vaka geldi. Bu tempo ile giderse bu hafta bitmeden 1 milyonu aşabilir.

 

27 Ocak 2020 tarihli “Dikkat! Piyasaları Diz Çökertebilecek Virüs” başlıklı yazımızda “Dr Eric dahil bir çok uzmanın ortak öngörüsü, vaka sayılarının çok daha fazla artacağı yönünde. Bir rapora göre vaka sayısının Mart ayında milyonu aşacağı öngörülmüş.” demiştik.  Dr Eric, dün yaptığı sosyal medya paylaşımında ilk kez Türkiye hakkında yorum yaptı ve “verilere göre Türkiye, diğer ülkelere göre şimdilik geride olsa da vaka artış sayısında hızlı büyüme gösteriyor” dedi. Türkiye vaka sayısı, ilk vakanın görülmesinden 20 gün sonra 9217’ye ulaştı. Türkiye’de haftasonu alınan yeni tedbirlerle şehirlerarası seyahat kısıtlandı.

 

Haftaya başlarken petrolün düşüşü dikkat çekiyor. 17 yıl aradan sonra WTI tipi petrol 20 doların altını görürken Brent de 24 doların altına geriledi. İngiltere vs bazı ülkelerde karantina süreçlerinin haziran’a kadar uzayacağına ilişkin açıklamalar, petrol başta olmak üzere emtia piyasasındaki iyimserleri hayal kırıklığına uğratmış olabilir.

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.