Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-16 10:25:00

IMF Abartıyor mu?

Önceki akşam açıklanan IMF’nin dünya ekonomileri hakkındaki raporunu dünkü bültenimizde incelemiştik. Salgının geçici olacağı ve ekonomilerin yılın ikinci yarısında toparlanacağı düşüncesini red eden bu raporda Avrupa Birliğinin % 7.1 küçüleceği öngörülmüşken ABD % 5.9, Rusya % 5.5, Japonya % 5.2 küçülecek diyordu. Raporun ardından 24 saat geçmeden petrol fiyatları % 10 düştü.  Rus rublesi % 2.7 ile günün en çok kaybeden parası oldu. Rus borsası % 7 düştü. Avrupa borsalarından Almanya’da Dax % 3.9 Fransa’da Cac %3.8 düştü.

 

Türkiye’de son 11 günde 9 gün % 12 yükselen BIST 100 Endeksi güne başlarken 99 bini gördükten sonra yurtdışındaki bu harekete katıldı ve günü % 2.73 düşüşle 95,855 seviyesinden kapattı. Böylece son yükselişin beşte birini geri vermiş oldu. Dikkat çeken nokta açığa satış yasağına rağmen 24.6 milyar TL pay piyasasında hacmin olmasıydı. Yani açığa satışlı verilerle kıyaslarsak 30 milyar TL yi geçerek borsa rekoru kırmasına denk gelebilirdi.

 

Dün doların değer kazanımı devam etti. Dolar Endeksi % 0.6 yükselirken gelişmekte olan ülke paraları ortalama % 0.8 değer kaybetti. TL ise relatifte biraz daha zayıf kalarak 6.90 ı geçti. Avrupa’da Danimarka, kapanan okulları açan ilk ülke olurken, Almanya kademeli olarak gelecek haftadan itibaren üretime geçecek. Bugün Trump’ın yapacağı açıklamalarda ekonomiyi açmaya yönelik adımlar beklenirken piyasalar, dünkü düşüşe tepkisel yaklaşabilir.

 

Basında yer alan haberlere göre dün yapılan G-7 ülkeleri Maliye Bakanları telekonferansında IMF’nin gelişmekte olan piyasalardaki dolar sıkıntısına çözüm olarak önerdiği yeni likidite programı desteklendi. Buna göre G-7 ülkeleri elinde ABD Hazine tahvili olmayan ülkelere de IMF aracılığı ile yeni bir swap hattı açılmasını konusunda görüş birliğine vardı. Şimdiye kadar başta Endonezya olmak üzere kimi gelişmekte olan ülkeler FED'den swap yoluyla dolar almıştı. Ayrıca dünkü telekonferansta bazı yoksul ülkelerin borç geri ödemeleri konusunda sınırlı bir moratoryum sunulması kararı çıktığı belirtildi. Bugün G-20 toplantısında bu konunun ayrıntılarının gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Dünkü açıklamasında “Bu dönemde, kimlerin özel bankaların avukatlığına soyunduğunun da görülmesi gerektiğini belirten Bakan Albayrak “Uluslararası kurumlardan yardım isteme ve ülkeyi nereye sürükleyeceği belli olmayan para basma söylemlerinden sonra, bu konudaki duruşları ile de dertlerinin millet olmadığını gösterdiler” dedi.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştığında “Bu seviyelerde dikkatli olmayı öneririz” demiştik. 95 bin altına kalıcı iniş ise yükseliş trendinin bittiğini gösterebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.