Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-30 14:58:00

Yerli 2 patates çeşidi geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları neticesinde yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı sanayilik yerli iki patates çeşidi geliştirildi.

Merkezi Niğde'de bulunan enstitüde, sektöre yerli patates tohumu kazandırmak için 2005'te başlatılan ıslah çalışmaları devam ediyor.

Enstitüde daha önce geliştirilerek tescil edilen 10 yerli patates çeşidinden "Onaran 2015", "Ünlenen", "Nam", "Nahita", "Leventbey" ve "Muratbey"in de özel sektöre satışı yapılıyor.

Yerli patates çeşidi geliştirme çalışmalarının aralıksız sürdüğü enstitüde kurulan seralarda birçok özelliğe sahip patates çeşidinin melezlenmesiyle şu ana kadar 912 bin melez patates tohumluğu elde edildi.

Melez patates tohumlarından 86 bin yumru da farklı jenerasyonlarda ekiliyor. Daha önce 10 yerli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırıldığı enstitüde, bu çeşitlerden 6'sının da özel sektöre satışı ve devri gerçekleştirildi. Önümüzdeki seneden itibaren yerli tohumlardan birkaçının satışı gerçekleştirilecek. Bu tohumların sertifikasyon ve ileri kademedeki tohumluk üretimi de devam ediyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.