Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-24 10:25:00

Fabrikalar 5G hızında dijitalleşecek

Üretim verimlilik takip yazılımı Kapasitematik’i de Apple Online mağazasına ekleyecek olan Tezmaksan, 78 bin ziyaretçinin mini karanlık fabrikadaki süreçleri anlık olarak takip etmesini sağlayacak. Tekmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, 122 ülkeden 78 bine yakın ziyaretçinin katılımının beklendiği fuardaki böyle bir kurgunun amacının, “Türkiye’nin rekabetçi gücünü göstererek uluslararası arenada da Türk makinalarının tercih edilmesini sağlamak olduğunu” belirtti.

1 milyon doları aşan yatırımın sonucu ortaya çıkan yerli robot otomasyon sistemi CUBEBOX ve üretim-verimlilik takip yazılımı Kapasitematik ile dikkatleri üzerine toplayan Tezmaksan, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ne kuracağı mini karanlık fabrika prototipi ile 122 ülkeden gelecek olan 78 bin sektör profesyoneline çalışmalarını sergileyecek.

Tezmaksan, mini karanlık fabrika prototipindeki üretim sürecinin takibini ise yine kendi geliştirdiği Kapasitematik App uygulaması ile anlık olarak gerçekleştirecek.

 

40 fabrikayı daha akıllı hale getirecek

 

Geliştirdikleri robotlu otomasyon çözüm ve yazılımları ile Türkiye’nin uluslararası arenada daha rekabetçi olmasını sağladıklarını söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Günümüzde fabrikaların en önemli yatırım maliyetlerinden biri olan kapasite yatırımları, fabrikalar akıllandıkça, üretimden daha yüksek verim alındıkça azalıyor” dedi. Özel çözüm ve ürünleriyle 2019 yılında 20’yi aşkın fabrikayı dijitalleştirdiklerini, 150 makinayı da akıllı hale getirdiklerini aktaran Aydoğdu, şunları kaydetti: “Şu anda bu makinalardan saniyede anlık 500 MB ile 1 GB arasında veri alıyoruz. 2020 için Türkiye’de 40 fabrikayı daha dijitalleştirip akıllı hale getireceğiz.”

Otomasyon sistemlerinin faydaları hakkında da bilgi veren Aydoğdu, “Kapasite yatırımlarından doğan maliyet azaldığı gibi otomasyon sayesinde süreçlerden sapmadan, daha dar tolerans limitleri ile çalışılıyor. Ayrıca arızaların önceden anlaşılması ve vaktinde tedbir alınmasını sağladığı için hem üretimin aksamından doğan zararın önüne geçiliyor hem de iş kazalarının” diye konuştu.

 

Karanlık fabrika kurgusu anlık olarak gözlemlenebilecek

 

Aydoğdu, Türk makine sektörünün rekabetçi gücünü göstermek için oluşturdukları mini karanlık fabrika prototipini ise şöyle anlattı: “Mini akıllı fabrika prototipinde; makineden makineye 10 GB veri aktaracak şekilde 5G ile uyumlu hale getirilen yerli ve milli üretim takip ve verimlilik programı Kapasitematik, fabrikaların operatörsüz çalışmasına olanak tanıyan ve verimliliği yüzde 50 oranında artıran robotlu otomasyon sistemi CUBEBOX ve yazılımı ROBOCAM yer alacak. Yanı sıra çevrimiçi proses kontrolünde eksiksiz çözümler sunan Renishaw Equator CNC Ölçme Sistem entegrasyonu da akıllı fabrika prototipinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturacak. Mini fabrikada bütün otomasyon ve robot sistemleri 5G hızına uygun şekilde tek merkezden çalışacak şekilde tasarlanırken, 122 ülkeden gelecek olan 78 bin sektör profesyonelinin üretim sürecini alt kırılımlarıyla birlikte yakından takip edebilmesi için Kapasitematik Apple Online mağazasına eklendi. Dileyenler, APP Store’den uygulamayı indirmeleri halinde Win Eurasia 2020’de gerçekleştirilecek akıllı fabrika kurgusunu fuar boyunca anlık, uzaktan ve canlı olarak izleyebilecek.”

 

Tezmaksan, 12-15 Mart 2020 tarihlerindeki WIN Fuarı’nda 12.Hol, B110 numaralı standında sektör profesyonelleri ile buluşacak.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.