Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-20 12:17:00

TCMB’nin gevşeme döngüsüne devam etmesini bekleriz

TCMB’nin bu hafta parasal gevşeme döngüsüne devam ederek 9. defa üst üste politika faizini indirmesini bekleriz. PPK toplantısından bu hafta beklediğimiz 50 baz puanlık faiz indirimi ile beraber TCMB’nin toplam faiz indirimleri Temmuz 2019’dan bu yana 1575 baz puana yükselecektir. Son dönemde koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı ani durma etkisi kapsamında, Merkez bankası politikaları anlamında öncelik ekonomik aktivitede canlılığı sağlamak ve reel ekonomiye destek vermek… Bu nedenle dünya merkez bankalarının uyguladığı genişleyici para politikası adımları ile beraber TCMB de gevşeme döngüsündedir.

 

Tabii salgının oluşturduğu olağanüstü koşullar, finansal piyasalardaki fon hareketleri çerçevesinde TRY’de değer kaybına ve belli bir süre oynaklığa sebep olmakla beraber, kurdan gelebilecek etki volatilite önleyici sıkı tedbirlerle azaltılmıştır. Ekonomideki düşük talep etkisi ve emtia fiyatlarındaki düşüş enflasyondaki risk dengesinde, aşağı yönlü faktörleri öne çıkarmıştır. Bu kapsamda da Merkez Bankası, elinde olduğunu düşündüğü hareket alanını kullanma isteğindedir.

 

Enflasyon Raporu’nda da yıl sonu enflasyon beklentisini bu dayanak oluşturacak faktörlerle %7,4’e düşürdü. Enflasyondaki risk dengesini hala aşağı ve yukarı dengeli görmekle beraber, Merkez Bankası’nın gevşeme döngüsüne devam ederek faizleri düşürmesini bekleriz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.