Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-17 09:51:00

FED uyarıyor

FED, piyasalar için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Fed Mart ortasından bu yana gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tuttu, panikleyen kredi piyasalarını yatıştırmak için trilyonlarca dolarlık tahvil alımı yaptı ve hane halkı, işletmeler, eyaletler ve yerel yönetimlere pandemiden dolayı meydana gelen güçlüklere karşı destek sağlamak için 9 acil kredi programı hazırladı.

 

12 Mayıs'ta FED, ABD özel sektör tahvil piyasalarına tarihi müdahalesinin ilk gününde 305 milyon dolarlık Borsa fonu (ETF) satın almıştı. 16 Haziran'da yani dün İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, piyasa likiditesi ve büyük işverenler için kredi mevcudiyetini desteklemek amacıyla şirket tahvili almaya başladı. Başkan Trump da 1 trilyon dolardan büyük altyapı projesini açıkladı. Bu açıklamalar ile beraber yükselen borsalar, perşembe günkü ciddi kayıplarının % 80’ini geri almış oldu. Yani yeni bir V yapmaya yaklaştı.

 

Piyasalar Marttaki düşüş seviyelerine geldiğinden V yapmış ve reel ekonomi-finansal piyasalar arasındaki fark gündeme gelmiştirABD'de dün açıklanan perakende satışlar beklentileri aşarak % 17.7 yükseldi. Bu veri; Martta % 8.3, Nisan'da % 14.7 düşmüştü. FED başkanı Powell dünkü Senato sunumunda, bu veriyi de kastederek “bazı göstergelerde toparlanma olsa da istihdam seviyeleri halen gerilerde olduğundan tekrar ABD ekonomisinin altığı önemli hasarı giderebilmesi için önünde uzun bir yol olduğunu” vurguladı. Powel bugün de saat19:00’da Meclis için konuşacak

.

Dün BIST 100 Endeksi 111,875'e kadar çıkıp günü % 1.26 artışla 110,940 seviyesinden kapattı. Endekste bu artışta en yüksek katkıyı 138 puan ile TCELL yaptı. Telia'nın TCELL'in % 51ine sahip Turkcell Holding'teki % 47 payını satmak için Varlık Fonu ile görüştüğü haberi bunda etkili oldu. Dolaylı da olsa paylarının satışı etkili ancak potansiyel işlem fiyatının 530 mn dolar seviyelerinde olduğu açıklaması dikkate alınırsa TCELL için biçilen fiyatın, mevcut piyasa fiyatın yarısı seviyelerine denk geldiği görülmektedir.

 

15 Haziran'da başlayan Pençe-Kartal operasyonunda hava harekâtının ardından hava destekli olarak kara gücü de bölgeye intikal etti. Böylece operasyonda yeni bir evreye geçildi.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için 109 bin civarı geçiş bölgesi olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.