Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-11 10:28:00

Fed gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazır

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün sona eren toplantısından beklendiği gibi faizin yüzde 0-0,25 aralığında devam ettirilmesi kararı çıktı. Tüm FOMC üyeleri faizin değiştirilmemesi yönünde oy kullandılar.

 

FOMC sonrası yapılan açıklamada, Fed üyeleri, "Devam eden kamu sağlığı krizi ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde kısa vadede ağır şekilde baskı yaratmaya devam edecek ve orta vadede ekonomik görünüm için kayda değer riskler yaratacak" ifadelerini kullandılar.

 

Açıklamada ayrıca, Fed'in faiz oranlarını, "ekonominin son gelişmelere dayanabildiği ve Fed'in maksimum istihdam, fiyat istikrarı hedeflerini başarma yolunda olduğundan emin olana kadar" sabit tutacağı da yer aldı. Fed, faizleri artırmayı düşünmedikleri ve 2022 yılına kadar faizlerin sıfıra yakın kalacağını açıklarken 2020 yılında 9.3% işsizlik oranı beklentilerine ek olarak 2020 büyüme tahmini 2,0% büyümeden 6,5% daralmaya çekti.

 

Bankanın Haziran toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, finansal istikrarı korumak, ekonomide güçlü toparlanma için yapabileceğimiz her şeyi yapmaya, tüm araçları kullanmaya kararlı olduklarını vurguladı. Powell, bu çeyrekte GSYH'daki düşüşün büyük olasılıkla tarihin en keskin düşüşü olacağını belirtirken işsizliğin tarihi zirvelerde olmaya devam ettiğini söyledi.

 

Ekonomide daralmanın virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olacağını söyleyen Fed başkanı imkanlarını güçlü, proaktif ve agresif şekilde kullanmaya devam edeceklerini ve ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlamasını beklediklerini söyledi. Asıl riskin ABD'nin üretim kapasitesinde kalıcı hasar oluşması olduğuna dikkat çeken Powell, mali desteğin ekonomideki kalıcı hasarı sınırlamakta kritik rol oynadığını belirtti. Uzun vadeli tahminlerini değiştirmenin çok erken söyleyen Powell, önümüzdeki FOMC toplantılarında da getiri eğrisi kontrolünü tartışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Pandemi sürecinde ekonomilerin ne derece kırılgan olabileceğini gören ve çok değil 3 ay önce son 50 yılın en düşük işsizlik oranını yakalayan Fed, yaşanan pandemi süreci ile şimdi tarihin en yüksek işsizlik oranları ile karşı karşıya kaldı. Bu durumu göz ardı etmeyen ve son dönemde beklentilerin üzerinde gelen ABD verilerine rağmen salgında olası bir ikinci dalgayı da göz önünde bulunduran Fed’in temkinli duruşunu koruyacağını anlıyoruz.

 

Fed kararı ve başkan Powell’in açıklamaları sonrasında uluslararası hisse senetleri piyasalarda satışlar görülürken küresel dolar endeksinin ise yaşadığı geri çekilme sonrasında güvenli varlıklara yeniden yönelimle yükselişe geçtiğini görüyoruz. Ons Altın tarafında ise yaşanan yükseliş sonrası geri çekilme hakim olsa da ilerleyen periyotta talepte artışın yeniden oluşabileceğini düşünüyoruz.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.