Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-14 08:39:00

Küresel piyasalar güne karışık görünümde başladı

Çin’in Hubei eyaletinde 4.823 yeni koronavirüs vakası açıklanırken, önceki gün açıklanan 15 bin yeni vakanın, virüsün tespiti için kullanılan metodolojinin değiştirilmesinden kaynaklanan, tek seferlik bir durum olduğu teyit edilmiş oldu. Ancak yine de günlük artışın metodoloji değişikliği öncesine göre iki kat daha yüksek olması dikkat çekti. Yeni açıklanan vakaların 3 binden fazlası tomografi ile tespit edildi. Bazı kişiler iki kere sayıldığı için ise Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 100’den fazla aşağı çekilerek 1.380 olarak açıklandı. Toplam vaka sayısı şu anda 63 bini aştı. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, açıklanan rakamların doğruluğu konusunda soru işaretleri olduğuna değindi ve Çin’in virüsün yayılmasına karşı attığı adımların yetersiz kaldığını söyledi. Kudlow, “Çin’den daha şeffaf açıklamalar geldiğini sanıyorduk ama öyle değilmiş” dedi.

 

New York Fed, bugünkü gecelik repo operasyonundan başlayarak, piyasalara sunduğu likiditeyi kısmaya başlayacak. ABD Merkez Bankası’nın para piyasalarındaki likidite endişelerinin azaldığı görüşünde olduğuna işaret eden karara göre New York Fed 12 Mart’a kadar yeni bir gecelik ve 14 günlük repo takvimi belirledi. Gelecek hafta itibarıyla piyasalara 14 günlük repo operasyonlarıyla verdiği likiditeyi 5-25 milyar dolar aralığına çekecek olan New York Fed, 3 Mart sonrası için azami fonlamayı 20 milyar dolar olarak belirledi. Diğer taraftan gecelik ihaleler 20 milyar dolar azalarak 100 milyar dolar ile sınırlanacak. Fed böylece iki aya arka arkaya likidite enjeksiyonlarını kısmış olacak. İhalelere bu ay yüksek talep geldi ancak analistlere göre bu talep herhangi bir strese işaret etmiyor. Fed gecelik repo faizinin hızlı bir şekilde %10’a yükselmesinin ardından Eylül ayında devreye girmiş, para piyasalarına likidite sağlamaya başlamıştı.

 

ABD Çin İş Konseyi (USCBC) Başkanı Craig Allen, koronavirüs salgını krizine rağmen Çin'in 'faz 1' ticaret anlaşmasında yer alan ABD'den mal ve hizmet alımını artırma taahhütü yerine getireceğine güvendiklerini bildirdi. Allen ayrıca, Çin'in ABD'den imalat malları, tarım ürünleri, enerji ve hizmet alımını 2021 sonuna kadar 200 milyar dolar kadar artırma taahhüdünü "agresif" olduğunu ve ABD sanayisinin bunu karşılamaya hazır olduğunu da ifade etti. Allen, "Koronavirüs herhangi bir şeyi değiştirmedi, sadece takvimi etkileyebilir" diye konuştu.

 

Küresel piyasalar koronavirüs vaka sayısının bir önceki güne daha az artması ancak metodoloji değişikliği öncesine göre yüksek olması arasında tedirginliğini korurken, Asya endeksleri güne karışık bir görünümle başladı. Yazının yazıldığı sıralarda Japonya Nikkei %0,64 düşerken; Hong Kong Hang Seng %0,61, Çin CSI 300 %0,86 yükselişte. Wall Street endekslerinde dün görülen satışların ardından vadeli işlemlerde hafif yükseliş yönünde hareketler gözleniyor. ABD Hazine tahvilleri yatay seyrederken, Japon yeni yatay; petrol fiyatları ile yuan yükseliyor. Gelişen ülke para birimlerinin büyük bölümü dolar karşısında değer kaybı yaşıyor. Hafta içinde yaşadığı yükselişle Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 6,0660 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL, bu sabah 6,0460 seviyelerinde hareket ediyor. TCMB saat 10:00’da Aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Beklenti aylık 3 milyar dolar cari açık açıklanması yönünde. TÜİK ise 10:00’da Ocak ayına ait konut satış istatistiklerini açıklayacak. TCMB 14:30’da Şubat Beklenti Anketi sonuçlarını duyuracak. ABD’de ise perakende satışlar verisi 16:30’da, sanayi üretim verisi 17:15’te, Michigan Üniversitesi tüketici güveni ise 18:00’de duyurulacak.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.