2025 yılında tam puan alan öğrenci sayısının 719’a yükselmesinin, kamuoyunda büyük soru işaretleri doğurduğunu belirten Esen, “2018 yılında sadece 18 öğrenci tam puan almışken, 2025’te bu sayı 40 katına çıkmış durumda. Üstelik sınava giren öğrenci sayısı azalmışken. Bu tabloyu başarıyla açıklamak mümkün değil; bu, ancak şeffaf olmayan bir sistemin çıktısı olabilir” dedi.
Elif Esen, LGS’ye dair sınav güvenliği ve etik sorunlar açısından kamuoyuna yansıyan "Puan hesaplamasında görev yapan bilgi işlem yetkilisinin ani görevden alınması, sınav kitapçıklarının dağıtımında görevli taşeron şirketlerin yeterince denetlenmemesi, soruların baskı sürecinde erişilebildiği üst düzey yöneticilerden kamuya hesap sorulmaması, bazı MEB soru yazarlarının özel yayınevlerine farklı kimliklerle soru satması iddiaları" başlıklarına dikkat çekti
Esen, sınav sisteminin istatistiksel oyunlarla yönlendirilmekte olduğunu iddia etti. 2018 yılına kadar net ortalaması açıklanırken, 2019’dan itibaren sadece doğru cevap ortalaması verildiğini hatırlatan Esen şöyle konuştu:
“Gerçek başarı geriliyor ama bunu görünmez kılmak için istatistikle oynanıyor. Bu sınav artık ölçmüyor, yönlendiriyor. Sıralamayı değil, sistemin neyi görmek istediğini belirliyor. Bu sınav milyonlarca çocuğun kaderini belirliyor. Ama şu an sınanan çocukların zekası değil, sistemin vicdanı. Ailelerin, öğrencilerin, öğretmenlerin ve tüm toplumun haklı sorularına karşılık bulmak zorundayız. Biz soruyoruz, kamuoyu takip etsin. Bu adaletsizlik örtülemez.”
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.