Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-15 10:15:00

Swap anlaşmalarında hedef yükseliyor

Zorlu bir haftanın son gününe iyi haberlerle başlıyoruz. ABD borsaları üç günlük satış dalgasının artından dünü kayıplarını geri alarak kapattı. Veri akışında özel bir gelişme olmadan yaşanan yükselişi temelden çok teknik nedenlerle açıklayabiliyoruz. 2.800 desteğini aşağı yönlü kıramayan ABD vadelileri 2850 direncini deniyor.
Dünya borsalarındaki tepki alışlarına paralel Borsa İstanbul’un %1,0 yükselişle açılmasını ve Perşembe günkü kayıplarını geri almaya çalışmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul’daki toparlanmanın Avrupa borsalarındaki yükselişle desteklenmesi durumunda 100.800 ve 102.500 direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor. İlk çeyrek karını açıklayan Bim’de pozitif, Halkbank’ta nötr, Petkim hisselerinde negatif piyasa tepkisi bekliyoruz.
Türkiye’nin Japonya ve İngiltere ile swap hattı görüşmesi yaptığında dair Reuters haberi üzerine dolara karşı 6.91 seviyesine kadar güçlenen Türk lirası da Borsa İstanbul’daki yükselişi destekliyor. Dış ticaret bazlı bir anlaşmada İngiltere ile 10 milyar dolar, Japonya ile 500 milyon dolarlık swap hattı açılabilir.


Konu tekrar gündeme geldiği için üç hatırlatma yapma ihtiyacı duyuyoruz.
(i) Türkiye’nin dış borç ödemelerini yapmak için swap hatlarına vs ihtiyacı yoktur. Hazine, bankaların ve şirketler gerekli döviz likiditesine sahip.
(ii) Swap hattı ile Türkiye ilave kaynak değil likidite sağlar. Swap hattını gelecekteki ihracat gelirlerine dayalı bir anlaşma olarak görmek daha doğru olur.
(iii) Nisan ortasında da benzer haberler çıkmıştı. Resmi açıklama gelmeyince olumlu tepki sönmüştü. Umarız bu kez görüşmelerde mutlu sona ulaşılır.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Türkiye menkul kıymetlerinden 1 milyarlık yabancı çıkışı
Dün öğleden sonra yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre 4-8 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türkiye menkul kıymetlerinden kesintisiz net çıkışları 20. haftasına girdi. Önceki haftaya göre hisse tarafından 228 milyon dolar, devlet tahvili tarafından 822 milyon dolar net yabancı çıkışı gerçekleşti. DİBS’lerdeki çıkış 2018 Haziran ayından bu yana gözlemlediğimiz miktarca en büyük çıkış. Tahvilde yabancı oranı piyasa değerine göre %4,6’ya, nominal değere göre %5,2’ye gerilemiş oldu. 2020 başından bu yana net yabancı çıkışı 9,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Kaynak: İş Yatirim
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.