Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-08 09:31:00

Küresel risk iştahındaki yükselişten destek buluyor

BIST100…Küresel Risk İştahındaki Yükselişten Destek Buluyor… Geçtiğimiz hafta ekonomilerin açılması ve beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler risk iştahındaki yükselişin ana unsurlarındandı. ABD ve diğer ülkelerde yayılan protesto dalgası ve jeopolitik gerilimlere rağmen hisse senedi piyasaları iyimser beklentilerden beslendiler. Küresel risk iştahındaki artışa bağlı olarak BIST100 endeksi de haftayı kazançla tamamladı. Yeni haftada global piyasalarda risk iştahı olumlu seyrediyor. Çin’de dış ticaret fazlası rekor seviyeye ulaşarak piyasalardaki toparlanma fiyatlamasını destekledi. Asya piyasaları ve ABD endeks vadelileri artıda, Almanya vadelileri sınırlı bir gerileme içerisinde. Yurt içi piyasaların da risk iştahındaki olumlu havaya eşlik ederek güne artıda başlaması beklenebilir. Bu hafta Çarşamba günü gerçekleştirilecek FED toplantısı piyasaların takibinde olacak.

 

 

USDTRY… TL Varlıklar Risk iştahındaki Yükselişten Destek Bulma Çabasında… ABD’de beklentilerin çok ötesinde iyi gelen istihdam verisi doların global bazda değer kazanmasına destek sağladı. TL Dolar karşısındaki kazançlarını geri almakta zorlandı. Dolar TL kuru yeni haftanın ilk saatlerinde 6.76 seviyelerinde işlem görüyor. Risk iştahındaki pozitif seyrin devam etmesi ve CDS risk priminin gerilemesi durumunda TL varlıkların dolar karşısındaki kayıpların bir kısmını geri alması söz konusu olabilir.

 

 

EURTRY… Yeni İşlem Gününün İlk Saatlerinde 7.64 Seviyelerinde… Euro geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrasında global bazda değer kazandı. Euro TL kuru 7.69 seviyelerine kadar yükseldikten sonra risk iştahındaki artışın gelişen piyasa ülke para birimlerine destek olmasıyla birlikte 7.64 seviyelerine kadar geriledi.

 

 

EURUSD… Güçlü İstihdam Verisiyle Birlikte Dolar Global Bazda Değer Kazandı… Cuma günü açıklanan istihdam verileri ABD ekonomisindeki toparlanmayı teyit etti. Tarım dışı istihdam verisi azalma beklentilerine karşın güçlü bir artış gösterdi. Hafta boyu yüksek seyreden risk iştahı ABD’den gelen güçlü istihdam verileriyle birlikte yeni haftaya moralli başlıyor. İstihdam verisi sonrasında dolar global bazda değer kazanırken, Euro Dolar paritesi 1.13 seviyesinin altına sarktı.

 

 

XAUUSD… Risk İştahının Yükselmesiyle Birlikte Geriledi… Güçlü istihdam verileri sonrasında dolar global bazda güç kazanırken altının ons fiyatı %2.5’a yakın değer kaybederek 1670 $ seviyelerine geriledi. Bu noktada tepki alımlarının gelmesiyle birlikte 1690 $ seviyelerine kadar yükseldi.

 

 

GLDGR… Ons Fiyatındaki Gerilemeyle Birlikte Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Dolar TL kurundaki yükselişe rağmen altının gram fiyatı ons fiyatının zayıflamasıyla birlikte 367 TL seviyelerine kadar geriledi.

 

 

BRENT… OPEC+ Petrol Kısıntısını Bir Ay Daha Uzattı… OPEC+ Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantısında üretim kısıntısı bir ay daha uzatma kararı aldı. Böylece Nisan ayından bu yana günlük 9.7 milyon varil üretim kısıntısına giden OPEC anlaşmayı Temmuz ayı sonuna kadar uzattı. Küresel piyasalarda toparlanma işaretleri ve olumlu seyreden risk iştahıyla petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket devam ediyor. Brent petrol Cuma günü %4’ün üzerinde yükselirken, yeni haftanın ilk saatlerinde vadeli piyasalarda 43 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

SP500… Wall Street Ralliye Devam Etti.. İstihdam verilerinin beklenenden önce toparlanmaya işaret etmesiyle birlikte ABD endeksleri ralliye devam etti. S&P500 endeksi %2.62 değer kazancıyla 3,193 puandan haftayı tamamladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın istihdam verileri sonrasında düzenlediği basın toplantısı takip edildi.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.