Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-09 10:43:00

Arabistan “Şah” dedi

Yeni Koronavirüsle mücadele, dünya çapında insanlığı ve ekonomileri vurmaya devam ediyor. 110 bine ulaşan dünyadaki virüslü sayısında Çin 80 bin ile başı çekse de yakında dünyanın geri kalanı Çin'i geçecek gibi duruyor. Örneğin dünyanın gelişmiş ülkelerinden olan İtalya'da durumun iyice kontrolden çıktığı, vaka ve ölüm sayısı bakımından dünyada 2. sıraya yükseldiği görülüyor. Tedbirsizlik yüzünden bugün 16 milyonun yaşadığı Milano, Venedik gibi kuzey şehirlerinde başlayacak karantina haberi medyaya yayıldı ve karantina şehirlerini binlerce insan terk etti. Bu bazı sorunlara yol açabilir çünkü taşıyıcılar şimdi yakın yerlere yayılmış durumda. Bugünden Almanya ve Fransa'da vaka sayısı bini geçmiş durumda.

 

Geçen hafta Kabe'yi ziyarete kapatan Suudi Arabistan da ağırlıkta İran'la bağları olan Şii vatandaşlarının yaşadığı Katif kentini karantinaya alındı. Yorumlarda; Avrupa ve ABD'de yakında “yeni şehir karantinaların gelme olasılığı artıyor” deniliyor.

 

Suudi Arabistan diğer taraftan en önemli gelir kalemi petrolle ilgili çılgın bir hamle yaparak deyim yerindeyse satrançta rakiplerini sıkıştırarak “Şah” dedi. Cuma günü Rusya ile beraber petrol üretimini düşürmek ve böylece petrol fiyatlarının düşmesini engelleme planlarına, Rusya katılmadı ve 4 yıl sonra ittifakları bozuldu. Bunun üzerine pazar payını kaybetmemek için Arabistan, büyük bir iskontoya giderek “45 dolarlık fiyata rağmen 35 dolardan petrol satacağını ve üstüne üretimi de artıracağını” açıkladı. 

 

Dünyada talebin azaldığı bir üründe arzın artırılması kararı şok etkisi yarattı. Petrol fiyatları bu sabah 33 dolara geriledi ki günlük kaybı % 30a yakın! Dünyanın en büyük petrol üretici firmalarına sahip ABD, Rusya, Fransa, İngiltere piyasalarında sert düşüşler bugün görülebilir. Petrol rezervine sahip Ortadoğu ülkelerinde dünden beri kayıplar ciddi boyutlarda.

 Ancak Türkiye’nin bu fiyat düşüşünden ve ardından gelecek FED faiz indirimlerinden kısmen olumlu etkileneceğini söylemek yanlış olmayabilir. Örneğin Rus Rublesi dolara karşı % 6.3, Meksika Pesosu % 4.8 değer kaybıyla güne başlarken TL % 1.4 kayıpla 6.17 seviyesinde güne başladı.

 

STRATEJI

Geçen hafta sonu dünyada yayılan virüs paniği nedeniyle hasar alan piyasalar, haftaya petrol üzerinden yayılan etki nedeniyle rahatsız başlayabilir.  104,500 seviyesi önemli bir nokta olarak takip edilebilir.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.