Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-18 09:19:00

Piyasaların yönü

BIST100…Endeks Yatay Seyretti… Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini beraberinde getiriyor. ABD’den gelen güçlü makroekonomik veriler piyasalarda sınırlı bir iyimserliğe neden olsa da virüs kaynaklı endişeler ve belirsizlikler varlığını koruyor. ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in ikinci dalga durumunda ekonomiyi kapatmalarının daha maliyetli olacağını ifade etmesi ve majör merkez bankalarının parasal teşviklere devam edeceği beklentileri piyasalara destek sağlıyor. Piyasalar şimdilik bardağın dolu tarafına odaklanmış durumda. BIST100 endeksi yataya yakın başladığı işlem gününde 111,600 seviyelerine kadar yükseldikten sonra geri çekildi ve günü bir önceki güne göre değişmeyerek 110,940 puandan tamamladı. Yeni işlem gününde Asya piyasaları artan vaka endişeleri ile gerilerken, ABD, Almanya endeksleri vadeli işlemlerde satış ağırlıklı bir seyir izlemekte. Global piyasalarda risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak endeksin güne yataya yakın başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…6.85 Seviyelerinde… FED’in şirket tahvili alım planı sonrasında dolar global bazda değer kazanırken, gelişen piyasa ülke para birimleri baskı altında kaldı. Dolar TL kuru 6.85 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY… Gelişen Piyasa Ülke Para Birimleri Baskı Altında… Koronavirüste ikinci dalga endişeleri gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.71 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… 1.1250 Seviyelerinde… Risk iştahındaki düşüşle birlikte dolar global bazda değer kazanmaya devam ediyor. FED Başkanı Powell’ın ekonomi konusundaki temkinli duruşu ve koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri dolara olan talebe destek sağlıyor. Risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak Euro Dolar paritesi 1.1250 seviyesinin altına sarktı. Piyasalar bugün İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini takip edecek.

 

 

XAUUSD …Güvenli Varlıklar Yükselişte… FED Başkanı Powell’ın ABD ekonomisine ilişkin yorumlarının ardından altın fiyatları sakin bir seyir izliyor. FED’in getiri eğrisini kontrol etme konusunda bir karar vermediğini ifade eden Powell, kongrenin ekonomiye olan desteğinin önemli olduğuna işaret etti. Çin uzun zamandır tartışmalara neden olan Hong Kong güvenlik yasalarını bugün görüşecek. Bilindiği üzere ABD, Çin’in bu hamlesi sonrasında Hong Kong’a uyguladığı özel statüyü kaldırmıştı. Jeopolitik gerilimler, koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri ve FED’in genişlemeci adımlarının devamının altın fiyatlarına destek sağlamaya devam etmesi beklenebilir.

 

 

GAUTRY… 380 TL Seviyesinin Üzerine Tutundu… Gram altın global bazda güç kazanan dolar ve altından destek buluyor. Dolar TL kurunun 6.85 seviyesine yönelmesi ve altının ons fiyatının 1725 $ seviyesinin üzerine tutunmasıyla birlikte gram altın 380 TL seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Risk İştahındaki Zayıflamaya Bağlı Olarak İvme Kaybetti… Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini canlı tutuyor. Ham petrol stoklarındaki artış petrol fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Brent petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde 40 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

SP500… Vaka Sayısındaki Artışla Birlikte Riskli Varlıklarda Temkinli Duruş Sürüyor… Texas ve California gibi büyük eyaletlerde görülen vaka sayılarındaki artış Wall Street’i tedirgin ediyor. S&P500 endeksi %0.35 değer kaybıyla 3,114 puana geriledi. Risk iştahındaki gerilemeye bağlı olarak vadeli işlemlerde de gerilemeye devam ediyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.