Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-08 10:11:00

Yankı Yazgan'dan ebeveynlere öneriler

OMO, 15 yılı aşkın süredir Kirlenmek Güzeldir çalışmaları için uzmanlığına başvurduğu Dr. Yankı Yazgan’a, evlerinde kalan ebeveynlerin ve çocukların hayatına değer katacak tavsiyelerini sordu. Yazgan’ın önerileri Evde Olmak Güzeldir başlığı ile omo.com.tr’de ebeveynlerle buluşuyor.

Evde olmanın toplum sağlığı açısından sağladığı faydaların yanı sıra ebeveynlerin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmesine de olanak tanıyor. Ancak aynı zamanda yetersiz fiziksel aktivite, bozulan uyku düzeni gibi olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor. Hayat düzenindeki değişiklik, öğretmen ve okul arkadaşlarından soyutlanma, kaygı, kişisel alanın olmaması aile bireyleri arasında gerginliğe sebep olabiliyor. Ayrıca bu süreçte dışarı çıkamayan çocuklar, enerjilerini atmanın, çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmeye başlayan ebeveynler ise çocukları hem eğlendirecek hem de gelişimlerini destekleyecek aktivitelerin arayışına giriyor. “Kirlenmek Güzeldir” yaklaşımıyla 15 yılı aşkın süredir ebeveynlere çocuklarının gelişiminde deneyimlere ve keşfederek öğrenmeye yer vermeleri konusunda ilham veren OMO, omo.com.tr’de Dr. Yankı Yazgan’ın ebeveynlerin ve çocukların hayatına değer katacak önerilerini sunuyor. Sitede ayrıca çocukların keyif alacağı el işi kâğıt vitray, zencefilli kurabiye adam tarifi ve bilimsel deneyler gibi birçok aktivite önerileri de yer alıyor.

Dr. Yankı Yazgan, içinden geçtiğimiz ve belirsizliğin hâkim olduğu bu dönemde, çevrelerinden duydukları ile kafalarında soru işaretleri oluşan çocukların en büyük ihtiyacının güvende olduğunu bilmek ve güven duymak olduğunun altını çiziyor: “Çocuklarınıza yaşadıkları stresin normal olduğunu, kendi yaşadığınız stresle başa çıkmak için neler yaptığınızı anlatmalı ve streslerini yönetmek için neler yapabileceklerini öğretmelisiniz. Diğer taraftan ebeveynler sık sık el yıkama, iyi bir uyku düzeni, gün içinde egzersiz, düzenli ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı alışkanlıklarla da çocuklara örnek olmalı. Bu süreçte çocukların tepkileri farklılaşabilir. Ağlama ve kızgınlık hali, asabi davranışlar, yüksek kaygı ve üzüntü hali, sağlıksız yemek ve uyku alışkanlıkları, dikkat ve konsantrasyonda zorlanmanın yanı sıra fiziksel ağrılar ve yatağı ıslatma gibi eski alışkanlıklara dönüş bu dönemde gözlemlenebilir. Ancak çocukların yanında sakinliği korumak onlar için en büyük destek olacaktır. Unutulmamalıdır ki, çocuklar etraflarındaki yetişkinleri örnek alır ve onlardan gördükleri şekilde davranırlar. Çocukların kaygılarını ebeveynleriyle paylaşmaya teşvik etmek, konuşmaya ihtiyaç duyduklarında dinlemek, salgın hakkında onlara doğru bilgiler vermek ve sorularını yanıtlamak onların kaygılarının azalmasına yardımcı olabilir. Tüm bu süreç ailece hep beraber yönetilebilir” diyor.

Evdeki düzenin korunması önemli…

  • Evdeki düzeni koruyun:Çocuklarınızla günlük bir düzen planlayın. Okuma, ödev, serbest zaman, yemek saati, aile aktivite saati, uyku saati gibi… Günlük aktivitelerin arasına molalar da koyun. Evden çalışıyorsanız bu günlük programı çocuklarınıza anlatın ve ne zaman meşgul olduğunuzu anlamalarını sağlayın. Siz çalışırken onların da bir şeyle ilgilendiğinden emin olun ve düzenli olarak onları kontrol edin. Ayrıca çocuklarınızı ev işleri konusunda size yardım etmeleri için teşvik edin.
  • Televizyon ve bilgisayar kurallarını düzenleyin:Çocukların ekran kullanımını sınırlandırmak önemli olsa da bu dönemde kurallar biraz esneyebilir. Belirli aralıklarla birkaç saat TV izlemelerine ve bilgisayar oyunu oynamalarına müsaade edin.
  • Serbest oyun için bir alan yaratın:Evinizde oyun için ayırabileceğiniz bir alan varsa çocuklarınıza oyuncaklar ve oyun aktiviteleri konusunda birden fazla seçenek sunun. Çocuklar kendi başlarına etrafı keşfederek oyunlar üretebilir.
  • Ailece zaman geçirin: Birlikte kutu oyunları oynayın, egzersiz yapın, çocuğunuzun yaşına uygun dizi ve filmleri izleyin.
  • Sabit bir uyku düzeni kurun:Özellikle yaşı büyük çocuklar daha geç uyumak ve uyanmak isteyebilirler. Beden ve zihin sağlığı için yararlı olmayan bu duruma karşı bir uyku düzeni oluşturun ve uyku saatinden en az 1 saat önce ekran kullanımını sınırlayın.
  • Çocuklarınızın bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun:Bazı çocuklar diğerlerine göre daha fazla kurala ve düzenlemeye ihtiyaç duyabilir. Çocuklarınızın ihtiyaçlarına göre kurallar belirleyin ve gerektiğinde esnetin.
  • Kendinize zaman ayırın:Çocuklarınıza kendinize zaman ayırmaya ihtiyaç duyduğunuzu anlatın ve onları da bireysel vakit geçirmeye teşvik edin.

Çocuklar için evde yapılabilecek eğlenceli aktivite önerileri omo.com.tr’de

Okulları kapanan ve bu süreçte dışarı çıkamayan çocuklar enerjilerini atmanın, çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmeye başlayan ebeveynler ise onları hem eğlendirecek hem de gelişimlerini destekleyecek aktiviteler arıyor. OMO bu dönemde evde de olsa çocukların deneyimleyerek, kirlenerek, keşfederek öğrenmelerine destek olacak keyifli aktivite önerileriyle ebeveynlere destek vermeye devam ediyor.

 

Çocuklar İçin Eğlenceli Bilimsel Deneyler

Yeni bir şeyler öğrenmek için deney yapmayı tüm çocuklar sever. Evde eğlenceli bilimsel deneyler için ihtiyacınız olanlar şunlar: Gazete, tıraş köpüğü, renkli pasta süsü şeker çubukları, kaşıklar, bir muffin tepsisi, gıda boyaları, sirke, sodyum bikarbonat, orta boy bir kâse, çamur ve çim…

Sıra eğlenceli deneylere geldi:

Önce gazete serin. Ortalık biraz dağılacak ama unutmayın kirlenmek de eğlencenin bir parçası!

Tıraş köpüğü ve şeker çubuğu deneyi ile başlayalım. Muffin tepsisine biraz tıraş köpüğü sıkın. Renkli şeker çubuklarını köpüğün üstüne serpin ve çubuklar köpüğün içinde erirken renklerin nasıl karıştığını gözlemleyin.

Şimdi farklı renkleri karıştırmayı öğrenelim. İki ayrı renkte gıda boyasını iki plastik şişede biraz suyla karıştırın. Hangisi daha çok beğendiniz? Parlak olanı mı yoksa soluk olan mı?

Gazlı muffin diye bir şey duydunuz mu? Muffin tepsisindeki bütün çukurları sirke ile doldurun. Sonra her deliğe farklı renkte bir gıda boyasından bir damla damlatın. Şimdi de hepsine birer kaşık karbonat ekleyin ve renklerin köpürmesini izleyin!

Biraz daha sihir ve sihirbazlık için dışarı çıkın. Kaşık, kâse, su ve bolca hayal gücü kullanarak kendi kahverengi veya yeşil iksirinizi hazırlayın.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.