Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-13 09:30:00

Endeks yurt dışı piyasalardan pozitif ayrıştı

BIST100…Endeks Yurt Dışı Piyasalardan Pozitif Ayrıştı…Haftanın ilk işlem gününde ikinci dalga salgın endişeleriyle baskı altında kalan TL varlıklar dün olumlu bir performans sergiledi. Son 1 hafta içerisinde CDS risk priminin 600’lu seviyelere kadar gerilemesi TL varlıklara destek sağlıyor. Bir yandan da birinci çeyrek bilançoları gelmeye devam ediyor. BIST100 endeksi içerisindeki 48 şirket finansallarını açıklarken, genel itibarıyla beklentilerden iyi bir görünüm var. Yatırımcılar ikinci çeyrekteki finansal tabloların koronavirüs pandemisinin tahribatını daha net yansıtacağı beklentileri temkinli duruşun devamına neden oluyor. Endeks dün %1.86 değer kazancıyla 99,616 seviyesinden işlem gününü tamamladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın emeklilik fonlarının Çin hisselerine yatırım yapmasını engellemeye yönelik attığı adım iki ülke arasındaki gerilimi yeniden gündeme getirdi. Avrupa, ABD ve Pasifik’te ikinci dalga endişeleri global risk iştahının zayıf seyretmesine neden olurken, yeni işlem gününde ABD ve Almanya vadelileri eksi bölgede. Asya piyasaları karışık bir görünüm sergilemekte. Yurt içi piyasalar ise dünkü pozitif görünümünü koruyarak güne artıda başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…Kurdaki Gerileme Hız Kazandı… Tarihi yüksek seviyeleri gördükten sonra geri çekilen kur 7 seviyesinin altına geriledi. Dün TL varlıklar üzerindeki baskının gözle görülür bir şekilde azaldığını gördük. Lira diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyor. Bugün Powell’ın gerçekleştireceği telekonferans ve döviz likiditesine ilişkin gelişmeler piyasaların takibinde olacak.

 

 

EURTRY…TL Varlıklar Pozitif Ayrıştı…TL majör para birimleri karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri alma konusunda kararlı. Euro TL kuru dün 7.56 seviyelerine kadar geriledikten sonra yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.57 seviyelerinde.

 

 

EURUSD…Powell’ın Konuşması Takip Edilecek… ABD’de tüketici enflasyonu son yılların en düşük seviyesine işaret etti. Tüketici enflasyonu Nisan ayında beklentilere paralel olarak %0.8 daraldı. Euro Dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını alarak 1.09 seviyelerine yöneldikten sonra 1.0850 seviyelerine geri çekildi. Almanya’da ekonominin açılmasından sonra vakalardaki artış takip edildi. FED yetkililerinin konuşmaları takip edildi. Bugün ise FED Başkanı Jerome Powell bir telekonferans gerçekleştirecek. Para politikasına ilişkin vereceği mesajlar piyasaların takibinde olacak.

 

 

XAUUSD… İkinci Dalga Endişelerinden Destek Buldu… Ekonomik yavaşlama ve ikinci dalga endişeleri altın fiyatlarına destek sağlarken, güvenli liman belirsizlik ortamında yükselişini sürdürdü. ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimin risk iştahını düşürmesiyle birlikte altın fiyatları alıcılı bir görünüm sergiliyor. Merkez

Bankalarının likidite enjeksiyonları ve düşük faiz politikaları altın fiyatlarına destek sağlayan faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Powell’ın telekonferans yoluyla gerçekleştireceği telekonferans ve geleceğe yönelik vereceği mesajlar piyasaların takibinde olacak.

 

 

GLDGR… TL’deki Güçlenmenin Etkisiyle Geriledi…Altının ons fiyatındaki sınırlı yükselişe rağmen , TL’deki güçlenmeyle birlikte 383 TL seviyelerine geriledi.

 

 

BRENT... Talep Kaynaklı Gelişmeler Takip Ediliyor… Genel talepte artış sinyalleriyle birlikte petrol fiyatları toparlanma çabası içerisinde. ABD’de benzin talebi aylık bazda bir önceki aya göre %32 artış gösterdi. Rafineri talebinde de gerilemenin ivmesi azalmış durumda. ABD’de geçen aya göre petrol ve türevleri kullanımında %6’lık bir artış var. Haftanın ilk işlem gününde Suudi Arabistan’ın petrol arzını kısmaya devam edeceğini açıklamasıyla birlikte arz ve talep arasındaki makasın daralması fiyatlarda yukarı yönlü hareket alanı oluşturuyor.

 

 

S&P500…İkinci Dalga Endişeleriyle Birlikte Geriledi… ABD’de bazı eyaletlerin koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri gevşetmeye başlatması ikinci bir dalgaya neden olabileceği endişeleri endeks üzerinde baskı kurarken, Wall Street satıcılı bir görünüm izledi. S&P500 endeksi %2’ye yakın değer kaybıyla 2,869 puan seviyeleri geriledi.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.