Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-23 08:42:00

Korona virüs gündemdeki yerini koruyor

Küresel koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı Johns Hopkins verilerine göre 329 bini aşarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 14.500’e yakın. İtalya’da pazar günü ölenlerin sayısı cumartesi gününe göre hız kesti ve toplam sayı 5.476 oldu. İspanya’da ölümler %30 artışla 1.720’ye çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, temas kurduğu bir doktorda koronavirüs çıkması üzerine kendini karantinaya aldı. Çin’de son günlerde açıklanan tüm vakalar dışardan ülkeye girerken, ülkede toplam vaka sayısı 81.093 oldu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 24 Temmuz’da başlaması öngörülen Tokyo Olimpiyatları’nın, izleyici ve sporcuların güvenliğinin garanti edilememesi durumunda ertelenmesinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 31 bin vakanın teyit edildiği ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’un virüs testinin pozitif çıkmasının ardından bazı senatörler kendilerini karantinaya aldı. Bu arada Suriye’de de ilk koronavirüs vakası dün açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Pazar günü 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece Türkiye’de şu ana kadar koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi. Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar toplam 20 bin 345 test yapıldı, 1.236 tanı kondu, hepsi yaşlı 30 hastamızı kaybettik” dedi. Öncesinde İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ikametlerinden dışarı çıkmalarını sınırlandırma kararı aldı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında 46 ülkeye daha uçuşlar durduruldu. Böylece Türkiye’nin uçuşları durdurduğu ülke sayısı 68’e çıktı. Türkiye’ye uçuşları durdurma kararı alan Rusya, Katar ve Libya ile birlikte hava yolu trafiği kesilen ülke sayısı 71’e ulaştı. Yine önlemler kapsamında, tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerlerinin sadece “paket servis” ve “gel-al” benzeri yöntemlerle müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vermesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Kovid-19 salgını nedeniyle eğitime verilen bir haftalık aranın ardından uzaktan eğitim süreci de bugün başlıyor.

Bu sabah Asya borsaları ile ABD vadeli endeksleri koronavirüse bağlı küresel ölümlerde yaşanan artış ve ABD Kongresi’nin üzerinde çalışılan destek paketi konusunda uzlaşı sağlayamaması üzerine düşüyor. S&P 500 vadelileri %5 düşüşle alt sınıra ulaşırken, Avrupa borsalarının vadelilerinde düşüş %6 seviyesinde gerçekleşti. Gelişen ülke para birimleri Endonezya rupisi öncülüğünde düşüşte. Dolar ise euro ve yen karşısında zayıf. Yeni Zelanda doları ve tahvil getirileri, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için tahvil alımlarına başlayacağını açıklaması sonrası geriledi. Hindistan’da ülke çapında alınan sınır kapatma kararı ile rupi ve Hint borsası sert şekilde düştü. Goldman Sachs Stratejistleri Kamakshya Trivedi ve Zach Pandl pazar günü yayımladıkları notta, “Piyasalar, bizim de beklediğimiz üzere, küresel bir resesyonu fiyatlıyor; defansif kalın” ifadelerini kullandı. Geçen haftanın tamamında %3,44 yükselen Dolar/TL, bu sabah yatay ve 6,56 seviyesinden işlem görüyor. TÜİK, mart ayı Tüketici Güven Endeksini 10:00’da açıklayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Şubat ayı turizm istatistiklerini 11:00’de yayımlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını yapacak.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.