Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-27 08:01:00

Piyasalarda moraller yerinde

Yurtiçi piyasalar Ramazan bayramı nedeniyle kapalı iken yurtdışında bir çok ülkenin virüse bağlı kısıtlamaları kaldırmaya devam etmesi, aşı konusunda gelen olumlu haberler ve ekonomilerin bir çok ülkede açılmaya doğru yönelmesinin verdiği moralle endeksler yükseliş yönlü hareketlerini sürdürdü. Güvenli varlık olarak Altın ve Dolar’dan çıkışlar gözlenirken S&P500 endeksi Mart ayından bu yana ilk kez 3.000 puan seviyesinin üzerini gördü. Yaşanan bu olumlu fiyatlamalarla Dolar göstergesi yaklaşık iki ayın en sert düşüşünü gösterdi. Japonya hisse senetleri, dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinin yeniden açılmasının etkisi ile Asya hisselerindeki yükselişlere öncülük etti ve Hong Kong hisseleri hafta sonundaki protesto gösterilerinin ardından yükselerek istikrar işaretleri verdi. ABD Hazine tahvilleri, ABD'de tatil nedeniyle uzayan hafta sonu tatilinin ardından ilk işlem gününde geriledi ve Almanya tahvilleri de benzer bir hareket gerçekleştirdi.

ABD ile Çin arasında Hong Kong üzerinden artan gerilime rağmen piyasalar bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. Ekonomik veriler yakın geçmiş ile karşılaştırıldığında halen kötü gelmeye devam ediyor, ancak yatırımcılar arasında en kötünün geride kaldığına ilişkin yaygın bir düşünce hakim görünüyor. Bu gelişmelerin yanında ABD-Çin arasında giderek artan gerilim ise şu an fiyatlanma niyetinde değil. Bu konuyla ilgili olarak bizde bayram tatili esnasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Pekin’in yanlış bilgiler ile dünyayı kandırdığını iddia etti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise ABD Başkanı Donald Trump ve kurmaylarının Çin’i eleştirmesinden ve suçlamasından rahatsızlık duyduğunu belirtti. Ayrıca Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kudlow ise Başkan Donald Trump'ın Pekin'e koronavirüs salgını nedeniyle oldukça "sinirlemiş" olduğunu  belirterek, ABD-Çin ticaret anlaşması gibi konuların Başkan Trump  için koronavirüs konusunda daha az önemli olduklarını söyledi. Trump ise Hong Konusunda Çin’e bu hafta içinde bir aksiyon alacaklarını söyledi ve bu konu ile ilgili daha fazla bir detay vermedi.

Bayramın ilk günü kambiyo işlemlerinde uygulanan BSMV oranının binde 2'den yüzde 1'e çıkarılması sonrası ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve buna bağlı olarak risk iştahındaki artışın etkisi ile Dolar’daki zayıflamayla birlikte Dolar/TL 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Uluslararası piyasalarda riskli varlıklara yönelik eğilimdeki artış, gelişen piyasa paralarının dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, doların G-10 ülkelerinin para birimleri karşısında da değer yitirmesine yol açtı. Dün ABD’de Conference Board tüketici güven endeksi Nisan ayındaki 85,7’den ekonominin normale dönme çabasını göstermesinin etkisiyle Mayıs ayında 86,6 değerine yükselerek olumlu görünümü destekledi.

Bu sabah Asya endeksleri Hong Kong gerginliği nedeniyle satış ağırlıklı bir seyir gözlenirken ABD vadelilerinde pozitif fiyatlamanın devam ettiği gözleniyor. S&P500 vadeli endeksi yeniden 3.000 puanın üzerinde hareket ediyor.

USDTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde zayıf veri akışı sürerken dikkatler ABD-Çin ilişkilerindeki son gelişmelere ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamaları üzerindeydi. Haftanın ikinci işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Gün içerisinde ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte gün sonunda kurun aşağı yönlü hareketi takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,73, 6,70 ve 6,97 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,78, 6,80 ve 6,83 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken Almanya'da iş dünyasının ekonominin kademeli bir şekilde toparlanacağına ilişkin beklentiler ile birlikte olan 74.2'den 79.5 seviyesine yükseldi. Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisi ve Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken Avrupa Merkez Bankası yayımladığı "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunda "Euro Bölgesi bankaları, geçmişe göre daha iyi sermaye ve likidite pozisyonları ile desteklenmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu. Gün içerisinde Bayram dolayısıyla piyasaların kapalı olması işlem hacmini sınırlandırırken gün sonunda çaprazın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,43 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,37, 7,35 ve 7,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,43, 7,46 ve 7,49 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın ilk işlem gününde ABD’de zayıf veri akışı sürerken Almanya'da iş dünyasının ekonominin kademeli bir şekilde toparlanacağına ilişkin beklentiler ile birlikte olan 74.2'den 79.5 seviyesine yükseldi. Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Gün içerisinde ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte gün sonunda Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken paritenin yukarı yönlü herekti takip edildi.

 

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0990 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0930, 1,0900 ve 1,0870 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0990, 1,1020 ve 1,1050 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın ilk gününde ABD – Çin arasındaki gerginlik devam ederken küresel ekonomilerin yeniden açılmasının getirdiği iyimserlik ile birlikte artan risk iştahının Ons Altın’ı baskıladığı takip edilirken gün içerisinde Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında artan gerginlikten ziyade ekonomilerin yeniden açılmalarına ilişkin işaretlere çevirmeleri sonucu artan risk iştahı ile birlikte gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1705 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1712, 1719 ve 1726 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1698, 1692 ve 1684 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ilk işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken dikkatler ABD-Çin ilişkilerindeki son gelişmelere ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamaları üzerindeydi. Haftanın ikinci işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Gün içerisinde ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte gün sonunda Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken paritenin yukarı yönlü herekti takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2350 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,24 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2300, 1,2250 ve 1,2200 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2400, 1,2450 ve 1,2500 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın ilk işlem gününde nispeten zayıf veri akışı sürerken Japonya Başbakanı Abe, koronavirüse karşı yürürlükteki OHAL şartlarının Tokyo metropolü ve Hokkaido eyaletinde kaldırıldığını duyurdu. Haftanın ikinci işlem gününde ise Japonya’da zayıf veri akışı sürerken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Gün içerisinde ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte gün sonunda Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken paritenin aşağı yönlü herekti takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,70, 107,90 ve 108,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,30, 107,10 ve 106,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ilk işlem gününde ABD-Çin arasındaki gerginlik devam ederken enerji talebindeki toparlanmaya yönelik endişeler ile birlikte Petrol’ün dalgalı hareketi takip edilirken Brent Petrol’ün yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Rusya'nın piyasanın küresel üreticilerin arz bolluğunu gidermek için tarihi miktarda üretim kısıntılarına gitmesinin ardından gelecek ay dengeye kavuşabileceği yolundaki görüşler ve risk iştahında gözlenen toparla Petrol fiyatlarını desteklediği takip edildi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 36,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 35,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 37,00, 38,20 ve 40,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 34,40, 33,40 ve 32,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde kurda zayıf veri akışı ve kapalı piyasalar ile birlikte sınırlı hareketler gözlenirken, artan risk iştahının Ons Altın’ı baskılamasıyla Gram Altın da aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken, Ons Altın’ında baskı altında kaldığı kalması sonucu Gram Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 370 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 367 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 373, 386 ve 389 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 367, 364 ve 360 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egitim-ogretim.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.